Pénzügyi rezsicsökkentés: egy hibás lépés korrekciója

2013. november 11. 21:50

Miért is van szükség a pénzügyi rezsicsökkentés fedőnév alatt futó intézkedésre a választások előtt? Azért, mert a Fidesz nagyon benézte a tranzakciós adó áthárítását.

2013. november 11. 21:50
Ténytár
Ténytár

„A pénzügyi szolgáltatások áremelkedése durván elszakadt a maginflációtól, és ez már a háztartások pénztárcájában is érzékelhetővé vált. A Fidesznek így lépnie kellett, hiszen a választások előtt az ellenzék számára jó kampánytéma lehet a pénzügyi szolgáltatások drágulása a rezsicsökkentéssel szemben.

Rogán Antal vette magához a kezdeményezést, és bejelentette a pénzügyi rezsicsökkentést, amellyel szabályozni kívánják a banki áthárítást. Az intézkedés értelmében 150 ezer forintig a háztartások havonta kétszer ingyen vehetnek fel pénzt. Nem más ez, mint egy hibás lépés újabb hibával történő korrekciója.

A készpénzfelvétel támogatása szemben az elektronikus tranzakciók támogatásával szembe megy az európai tendenciákkal. Az ingyenes készpénzfelvétel trükközésre fogja sarkallni az emberek, ráadásul a feketegazdaság visszaszorításában sem segít, miközben nyugaton a szabályozó hatóságok és a bankok arra törekednek, hogy a készpénzes forgalom visszaszoruljon. (...)

Összességében kijelenthető, hogy a tranzakciós adót a bankok egy az egyben áthárították a lakosságra, a banki szolgáltatások körülbelül 45 (!) százalékkal drágultak, az amúgy sem olcsó kártya díjak még magasabbak lettek, és szinte lehetetlenné vált, hogy ne kelljen a tranzakciónk után adót fizetni.

Egyedül azok nem jártak rosszul, akik a feketegazdaságban készpénz formájában jutnak hozzá jövedelmükhöz, és mindent, amit csak lehetséges, készpénzes fizetéssel intéznek. A lakosság legnagyobb hányada évente viszont több ezer forinttól is eleshet (átlagfizetés mellett is már tízezres lehet a nagyság), így nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a tranzakciós adó bevezetése is csak egy volt a sok megszorítás közül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2013. november 12. 11:23
Elvtársak tessék már felébredni a fülkeforradalmi színes álmokból. Ez nem a szocializmus. A banki termékek árazása szabad áras, mert a kapitalista gazdaságban szabad árak vannak tetszik tudni. Mármost ha én kivetek egy cégre valamilyen terhet, az ugye költség. Mi a garancia arra, hogy ezt a költséget nem fogja érvényesíteni az árakban? Ezt legfeljebb az garantálná, hogyha magasabb áron nem kellene a fogyasztóknak a termék. De ugye tessék már megpróbálni vállalkozást üzemeltetni bankszámla és telefon nélkül, vagy fórumozni internet előfizetés nélkül. Akár elő lehet azt is írni, hogy egy a készpénzfelvétel ingyenes legyen, de ugye a pénzszállítókat és az automata karbantartókat fizetni kell valamiből. A banknak rengeteg lehetősége van, a bankszámla díjon, a bankkártya díjon, vagy az utalások díján is behajthatja a költséget. Gondoljatok már bele, hogyha kolbászos szendvicset csináltok, és emelkedik a kolbász ára, akkor ti mit csinálnátok? A kormány a bankokon, a telekom cégeken, a biztosítókon és az élelmiszer láncokon keresztül a gatyátokat is leszedi rólatok, miközben ti azt képzelitek, hogy valami virtuális szabadságharcot vívtok. Ha nektek ez kell, meg rezsiháború, akkor legyetek boldogok. Lassan azt érzem, hogy Orbánnak bizonyos tekintetben igaza van, bár közismert, hogy nem tartozom a rajongó táborába. Aki hároméves óvodásként viselkedik, azzal hároméves óvodásként kell beszélni.
ballada
2013. november 12. 08:42
Ballibsik már megint a kisjövedelműektől vennék el a kedvezményeket.
kamasuka
2013. november 12. 08:24
"Azért, mert a Fidesz nagyon benézte a tranzakciós adó áthárítását." Bocs, de nem benézte, csak sajnos a bankok pofátlanul tudnak még pofátlanabbak lenni, mint két Gyurcsány.
Tündér_Lala
2013. november 12. 08:17
A cikk bizonyos értelemben jogos. Ugyanakkor jól látható, hogy a bankok kartelleznek (igen nehezen bizonyítható). A pénzek spekulatív célú mozgatásának megadóztatása pedig nagyonis kívánatos volna. Ezt az ellenszegülést pedig semmilyen más módon nem lehet kivédeni, csak úgy, ha van egy nagy állami bank (a piac szabályozása céljából). Ez viszont egyelőre nem áll rendelkezésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!