Adóssághungarikum

2013. november 12. 20:06

A Fidesz által felépített struktúra alapvetően nem alkalmas a stagnálásból való kitörésre. Persze nem hiszem, hogy ez különösebben zavarná Orbán Viktort.

2013. november 12. 20:06
Mihályi Péter
168 Óra

- A kormány most valamiféle államkapitalista rezsimet épít. De egyes – talán túl optimista – vélemények szerint ha »beáll« az új rendszer az új gazdasági elittel, talán még ezzel együtt is lehetséges lesz a növekedés beindítása.

– Ez nem igaz! A Fidesz által felépített struktúra alapvetően nem alkalmas a stagnálásból való kitörésre. Persze nem hiszem, hogy ez különösebben zavarná Orbán Viktort. A külső szemlélőnek legalábbis gyanús, hogy a miniszterelnököt nem érdekli a gazdaság. Kizárólag politikai, hatalmi és választási szempontok vezérlik őt a döntéseiben.

- Mégis sokan úgy látják: akárki kerüljön is kormányra 2014-ben, elkerülhetetlen a gazdasági konszolidáció.

– Miért elkerülhetetlen? Kedvenc regényem, a Száz év magány tűpontosan bemutatja, hogy egy ország és a gazdasága akár száz évre is megrekedhet ugyanazon a szinten. Senki sem kényszeríthet minket arra, hogy normálisan működjünk. Ha a kormányok „ragaszkodnak” a stagnáláshoz vezető politikához, akkor még tíz-húsz évig stagnálni fog a gazdaság.

- Lehet, de a külső környezet – ha csekély mértékben is – felfelé húzza a magyar gazdaságot.

– Ismétlem: ha egy ország nem akar normálisan működni, semmi sem kényszerítheti rá. A külső élénkülés sem. Régebben közgazdasági alapvetésnek számított, hogy a fejletlenebb országok előbb-utóbb automatikusan felzárkóznak a fejlettekhez, mert átveszik azoknak az újításait, berendezkedését. Ez az elmélet már régen megdőlt: nemhogy automatikusan nem megy a felzárkózás, de sokszor nagy erőfeszítések árán sem sikerül. Ausztria minden igyekezete ellenére száz év alatt sem tudta elérni az amerikai életszínvonalat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. november 13. 16:34
.
Felebarát
2013. november 13. 12:30
jön a következő költségvetési kiigazitás...
puszika
2013. november 13. 11:18
Kedves Mihályi! Itt már senki sem csodálkozik azon,hogy a liberális agyak/a tiéd is/,képtelenek bevenni ami más mint az övéké. Világosan látszik az a nagyon szűk folyosó,amin a magadfajták,meg a 168 óra tud csak közlekedni.Ragaszkodás a lassan senki által nem támogatott elmélethez,ami az egész világot vitte válságba, immár nevetségessé vált. Vele természetesen ti magatok is!!
Peter8811
2013. november 13. 07:39
Már nincs szükség falvakra, bejön a paraszt Pestre, beteszi a pénzét a bankba, és vár, arra hogy Bokros Lajos, Gúnár Jarringal (libás), úgy panamássan feltőkésítse a bankot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!