Kotlebát bevitte a cigány-téma – gyorselemzés a szlovákiai megyei választásokról

2013. november 25. 07:24

Annyiban mindenképpen megváltozik majd a légkör Szlovákiában, hogy a szélsőséges nézetek szabad teret kapnak.

2013. november 25. 07:24
Király Zsolt
Mandiner

Véget értek a 2013-as megyei választások Szlovákiában, melyek sok tanulsággal szolgáltak. Ezeket szedtük össze egy gyorselemzésbe. Bónuszként a poszt végén egy link Berényi Józsefnek, az MKP elnökének a Körképnek adott első nyilatkozatára.

Besztercebánya megye:

Marián Kotleba eredménye bármilyen furcsa, egyáltalán nem meglepetés. Következmény. Az, hogy ilyen meggyőző fölénnyel nyert a teljes médiastop ellenére, a cigánykérdés megoldatlanságát jelzi. Annyiban mindenképpen megváltozik majd a légkör Szlovákiában, hogy a szélsőséges nézetek szabad teret kapnak. Kotleba ráadásul komoly legitimitással is rendelkezik, hiszen itt volt a legmagasabb választási részvétel, több mint 70 ezren szavaztak a megyefőnökre. Szlovákia egyúttal kénytelen lesz visszavenni a nagy mellényéből például Magyarországgal szemben. A Jobbikkal, Hatvannégy Vármegyével való riogatás jóval kevésbé lesz hiteles az extrémizmus megyei sikerei után.

Nyitra megye:

Tomáš Galbavý nem volt a legszerencsésebb jelölt ebben a helyzetben. Egy pártonkívüli politikusról van szó, aki szakpolitikailag elég súlytalan. A parlamentben sem tűnt ki semmivel. Valójában a ki marad a végén szituációnak köszönheti, hogy egyáltalán indulhatott, mert senki sem merte vállalni a szinte biztos vereséget. Végül egy relatív széles koalíció alakult ki mögötte, ami megmentették a komoly vereségtől. Galbavý így emelt fővel távozhat. A magyarok viszont jobban jártak volna, ha saját megyeelnököt mernek indítani. Az MKP képviselőjelölti száma (14 bejutott politikus) mutatja, hogy van itt erő. Nagyszombat megye példája mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen az önálló indulás. Annyit, mint Galbavý, Berényi is tudott hozni.

Kassa megye:

Zdenko Trebuľa végül, ha nagy nehézségek árán is, de hozta a kötelezőt. Rudolf Bauer teljesítménye előtt, aki mögött a parlamenten kívüli KDS állt főleg, le a kalappal. Az MKP jó lóra tett ebben a megyében, ami könnyen lehet, hogy ismét egy megyeelnök-helyettesi posztban mutatkozik meg számukra. Ami nyugtalanító, az a riasztóan alacsony választási részvétel ebben a megyében: alig 12 százalék. Kassán ez már nem az első eset. Jó volna tudni, mi az oka ennek az agóniának és passzivitásnak.

Pozsony megye:

Szlovákiának és a jobboldalnak is jót tesz, sőt, hitet ad, hogy Pozsony-megye „megmenekült″. Pavol Frešo úgyszintén, akire azért nem titok, sokan fenték a fogukat, párton belül és kívül egyaránt. Monika elbukott, amivel lehetséges, hogy Fico eleve számolt is. Kérdéses, hogy mennyiben gyengíti ez Flašíkopá-Beňová esélyeit a közelgő EP-választásokon. A jobboldal a megyében kényelmes többséget szerzett. Az MKP-nak itt eddig alispánja is volt, kérdés, sikerül-e ezt megtartani.

Nagyszombat megye

Berényi József második helye valójában győzelem. Bárhogy is nézzük a számokat, van mire építeni. Az MKP elnöke nemcsak a saját és Nagy József szavazatait gyűjtötte be, hanem további 3300 szavazattal ezt még meg is fejelte – a magyar kártya legdurvább kijátszása ellenére. Merni kell vállalni, és ha a választó látja a munkát, értékeli azt. Ez az üzenete a megyei választásoknak Berényi esetében az MKP számára.

Trencsén, Eperjes és Zsolna megye

Kemény baloldali kézben vannak, ahol a SMER jelöltje már első körben nyert.

 

u.i.: A választások eredményeit élőben közvetítettük a Körképen, Berényi József Körképnek adott nyilatkozatát pedig itt lehet elolvasni.

u.u.i.: A második forduló eredményei (a képek nagyithatók):

final

final final

final2

(A bejegyzés az eredetileg a Körképen megjelent cikk szerkesztett változata – a Szerk.)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2013. november 25. 16:10
A szlovák zsidó hitközség állítólag hivatalosan azt nyilatkozta, hogy nem gondolja, hogy fasizálódna szlovákia, vagy hogy fasiszták lennének Kotleba választói. Csak annyit gondolnak, hogy azoknak az embereknek konkrét problámáik vannak, amit nem kezel, amivel nem foglalkozott eddig semmilyen kormány, megye, akárki. No ez egy normális tisztességes reakció. Lehetne ilyet Magyarországon is?! Vagy mi magyarok, genetikailag alávalóan fasisztának születtünk?! Itt bármi, ami nem vezeklés a német nácik holokausztja miatt, az fasizmus?!
KannibálTatárÚr
2013. november 25. 08:49
"Marián Kotleba eredménye bármilyen furcsa, egyáltalán nem meglepetés. Következmény." Csak azt nem írod meg, hogy minek a következménye. A szlovák jobboldali pártok TÁMOGATÁSÁNAK. azok, akik nagy szeretettel riogatnak a nacionalistáktól, most kiálltak mellette és győzelemre vitték, csak hogy a ne a Smer képviselője legyen a kerület elnöke. Eddig tart a szélsőségek elleni harcuk. "Az, hogy ilyen meggyőző fölénnyel nyert a teljes médiastop ellenére" (Kotleba). Ez az igazi demokrácia. A média akarja meghatározni, hogy ki győzhet, ki a jó képviselő, ki a rossz. A választás csak egy felesleges rendezvény. A népakaratot (demokrácia) leváltja az élősködő média.
szkeptikus
2013. november 25. 08:29
Úgy gondolom, hogy a "szélsőséges nézetek" a szélsőséges helyzetekben szükségszerűen egyre nagyobb teret kapnak. A szélsőséges helyzeteket - mert az szerintem nem egy normális állapot, ha naponta lopják a kertemből amit csak lehet, és örülhetek, ha nem az én házamba törnek be - kellene megváltoztatni, akkor nem lenne táptalaja a szélsőséges nézeteknek. Mondom ezt úgy, hogy ismerek nagyon tisztességes cigány embereket, tehát nem MINDEN cigány emberrel van probléma. Sajnos - nevezzük nevén - a cigány-problémának nincs egyszerű megoldása, de az lenne jó, ha azok, akik ezzel foglalkoznak, egy-két hónapra odaköltöznének a problémás területekre, valószinüleg már másképpen látnák a világot.
atila68
2013. november 25. 07:41
Megjegyzem a liberalizmus is szélsőséges nézet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!