Államilag ösztönzött készpénzhasználat

2013. november 12. 08:54

A pénzügyi rezsicsökkentés nagyszerű vívmányával arra ösztönzi a kormány az embereket, hogy ne kártyával vagy átutalással, hanem készpénzben fizessenek – az Adócsalók, Betörők és Zsebtolvajok Céhének szíves ajánlásával.

2013. november 12. 08:54
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Újabb fényes rezsigyőzelem: havi két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel. Ehhez az ügyfeleknek személyesen vagy netbankjukon keresztül kell nyilatkozniuk arról, melyik számlájuk esetében kívánnak élni ezzel a kedvezménnyel.

A kormány 2013. január 1-jével vezetett be tranzakciós illetéket a pénzügyi műveletek után, ezek általános mértéke 2 ezrelék, készpénzes műveletek után 3 ezrelék volt. Augusztus elejétől – mivel a költségvetés illetékbevételei jócskán elmaradtak a várttól – a kormány felemelte az illeték mértékét, 3, illetve 6 ezrelékre. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi, a tranzakciós illeték bevezetését megelőzően készült elemzésében még azzal számolt, hogy – bár összességében károsnak ítélték a kormány intézkedését, – az illeték pozitív hatásai között lehet, hogy a készpénzkímélő fizetési módok választására ösztönöz.

Ehelyett most arra kötelezik a bankokat, hogy ne csak az illetékterhet ne hárítsák át ügyfeleikre, de egyéb költségeket se érvényesítsenek, függetlenül attól, hogy saját vagy idegen automatából történik-e a készpénzfelvétel. Azaz olcsóbb lesz az ATM-használat, mint egy évvel ezelőtt volt, amikor a bankok még maguk döntötték el, hogy melyik számlacsomagban kell fizetni az automatás pénzfelvételért, és melyikben nem, ráadásul az ingyenes felvétel lehetőségét szinte minden esetben a saját ATM-ekre korlátozták. Eközben az átutalások esetében megmarad az illetékteher, nem csoda, hogy mind többen fizetnek készpénzben és kérik így a fizetésüket is (a Jobbik egyenesen azt követeli, hogy erre legyen is lehetősége mindenkinek).

Pedig a készpénzes tranzakciók önmagukban is nagyon sokba kerülnek a gazdaságnak és az államháztartásnak egyaránt: például a pénzt szállítani, kezelni, őrizni kell (a Kiszámoló blog alaposan összeszedte, milyen költségek merülnek fel). Aztán a készpénzes ügyletekre jóval kevésbé lát rá az állam, könnyebben maradnak ki a közteherviselésből – nem véletlen, hogy egyébként a kormány és az MNB is a készpénzhasználat visszaszorításában látja a feketegazdaság elleni küzdelem egyik fő eszközét. A pénzügyi rezsicsökkentés nagyszerű vívmányával viszont most mégis arra ösztönzi a kormány az embereket, hogy ne kártyával vagy átutalással, hanem készpénzben fizessenek – az Adócsalók, Betörők és Zsebtolvajok Céhének szíves ajánlásával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 294 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. november 12. 19:18
Már kezd tiszta lenni a kép előttem.Hogy mi az az unorthodox gazdaságpolitika:Fogalmunk sincs az egészről.Próbáljuk meg ezt.Ha nem jó visszavonjuk.Orbán jól mondta.Magyarország tényleg egy kísérleti labor.A néppel kísérleteznek.
adam
2013. november 12. 18:52
Kedves Gergely! Hosszú kemény munkával egy ócska senkivé váltál. Ez van.
Hober Marlow
2013. november 12. 15:53
Még egyet is értenék a cikkben leírtakkal, ha országosan totálisan mindenhol lehetne bankkártyával fizetni. Sajnos a szerényebb bérből élőeknek még kevesebb a lehetőségük hogy állandóan a kártyás elfogadóhelyeken szabaduljanak meg a pénzüktől.
kuwiq
2013. november 12. 14:11
Rohadt németeknél meg ingyenes egy csomó banknál a kp felvétel kártyáról. Alacsony kultúrájú népek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!