Minden csodáért meg kell dolgozni

2013. október 18. 16:55

Ellentétben a kozmopolita magyargyűlölőkkel, örömmel tapasztalom, hogy a hazai mezőgazdasági és ipari termékeknek egyre nagyobb a becsületük.

2013. október 18. 16:55
Szentmihályi Szabó Péter
Magyar Hírlap

„Egy olyan világban, amikor minden »termék«, mindent valódi értékén kell kezelni, bár tudom, itt erős érzelmekről van szó, annak idején nagy (és a szerzők számára jól fizető) irodalma volt annak, miért rossz a magyar futball, miért rosszak a magyar filmek, és egyáltalán, miért olyan szánalmas minden, ami magyar. Ha néhány milliárdért vásárolnánk mi is világhíres focistákat, a »magyar« válogatott visszanyerné egykori hírnevét, csakhogy ez a gyakorlat a nemzeti sport halála, szerintem végzetes hiba, mert a zsoldosok teljesítménye elfedi az utánpótlás hiányát. Most látom, mégis beleestem a csapdába, arról írtam, amiről nem akartam, az 1950-es évek kifejezésével belekerültem a tömegek uszályába.

Viszont, ha már magyar termékről ejtettem szót, ellentétben a kozmopolita magyargyűlölőkkel, örömmel tapasztalom, hogy a hazai mezőgazdasági és ipari termékeknek egyre nagyobb a becsületük, és ez azért fontosabb, mint a labdarúgás. A nagy áruházláncokban is főleg a kiírás szerint magyar terméket választják az emberek, és ugyanezért nagy a piacok forgalma is. Nem holmi idegenellenesség van ebben, hanem célszerű felismerés, nem feltétlenül hazaszeretet, hanem normális önvédelem. Ez nem hungarikum, de 2010 óta sok kormányzati munka is fekszik abban, hogy a »fogyasztók« végre, sok évtized után kezdik újra megbecsülni azt, ami itthon terem és készül, pusztán egészségvédelmi okból is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2013. október 19. 07:59
Már 30-40 éve hallgatom, hogy azt mondják "az a azar magyar" mindenre. Amikor egyszer kifakadtam, hogy a "szar" nem állandó jelzője a magyarnak, magyar terméknek (azóta rájöhettünk, hogy különösen a mezőgazdasági termékek esetében éppen fordítva van) mindenki meghökkenve nézett rám. Többek között az ilyen bevett ostobaságok miatt hagytuk, hogy minden termelő egységünket eladják és becsukják. Igen, ideje végre leszámolni ezzel a végtelen kártékony önrombolással.
feketemacska
2013. október 18. 20:24
Valóban a bornak már-már túlontúl sok menedzsere is van,alakul a hazai termékek piaca is lassan. De az átverés szépen felbukkan mindenhol. Kínai és dél-afrikai babot eszik a nép,hát vili hogy itt csomagolják nemzeti színekkel felruházva. Ugyanúgy a zöldségek terén is.Nem ér rá kérem a dolgozó elolvasgatni ,csak rápillant a nemzeti színekre. Ki vállalja fel,hogy utána néz a csalásoknak?????
6qwasyx
2013. október 18. 20:00
A magyar fidesz imádók az olcsó csirkefarhátat és csirkelábat veszik az állateledelesnél, pedig rá van írva, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ezt kapták a kedves vezetőtől.
Nannyó
2013. október 18. 19:29
"Ilyet hogy lehet tapasztalni hogy a magyar termékeknek egyre nagyobb a becsületük?Honnan tetszik ezt látni." Menj el egy piacra és figyeld a bevásárló háziasszonyokat. Ne multikhoz menj, hanem igazi magyar piacra! Ha lehet, akkor vidéken... Tapasztalni fogod, amit a szerző ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!