Konvergencia

2013. október 30. 08:38

A költségvetés dicséretesen alacsonyra szorított hiánya csak akkor fenntartható, ha van érdemi növekedés.

2013. október 30. 08:38
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Ahhoz, hogy a gazdaságban érezhető legyen a növekedés, és legfőképpen fenntartható maradjon az éves gyarapodás, új beruházásokra, továbbá a banki hitelezés újbóli, ésszerű beindítására lenne szükség – bár a KSH legfrissebb kimutatása szerint a beruházások terén már tapasztalható a felfutás, sajnos még nem tudni, hogy ezek közösségi avagy céges fejlesztések-e. Feltétlenül jó hír az is, hogy a jegybanki növekedési hitelprogram első szakaszát »elkapkodták«, és erre van opció a második részben is.

Akkor beszélhetünk majd a gazdaság »kilövelléséről«, ha valamennyi felhasználási komponense növekedést mutat: a beruházások bővülésnek indulnak, élénkül a külpiaci kereslet, a feldolgozóipari termelés és kivitel fokozódása pedig várható lesz, továbbá a nettó export is pozitívan járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez. 

De a költségvetés dicséretesen alacsonyra szorított hiánya csak akkor fenntartható, ha van érdemi növekedés. A közeljövő nagy kérdése pedig nem az lesz, hogy a következő egy-két évben összejön-e a kétszázalékos növekedés, hanem az: hosszabb távon lesz-e olyan időszak, amikor ezt érdemben meghaladó, felzárkózó pályát biztosító gazdasági bővülést láthatunk. 

Sajnos a felzárkózás nem magától jön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2013. október 30. 10:26
Ön melyik magyarországi pártra szavazna ha ma lennének Országgyűlési választások? Demokratikus Koalíció (DK) (45%, 969 Votes) Együtt - PM (23%, 502 Votes) MSZP (MSZP) (9%, 203 Votes) Jobbik (9%, 191 Votes) Fidesz-KDNP (6%, 130 Votes) Magyar Kétfarkú Kutyap. (MKKP) (4%, Votes) Munkáspárt (3%, 65 Votes) Lehet Más a Politika (LMP) (1%, 26 Votes) Total Voters: 2,173 Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb magyar miniszterelnök? Gyurcsány Ferenc (41%, 853 Votes) Bajnai Gordon (37%, 757 Votes) Vona Gábor (9%, 181 Votes) Orbán Viktor (7%, 135 Votes) Mesterházy Attila (5%, 107 Votes) Schiffer András (1%, 36 Votes)
kjkj945
2013. október 30. 09:19
konvergencia Összetartás; különböző embercsoportok életszínvonalának egymáshoz történő felzárkóztatása. De a konkurencia nem alszik!
KannibálTatárÚr
2013. október 30. 09:09
"De a költségvetés dicséretesen alacsonyra szorított hiánya csak akkor fenntartható, ha van érdemi növekedés." A költségvetés hiánya úgy is megszüntethtő, ha lefaragunk a kiadásokból. Nagyon nagy lehetőség van erre, annyi a felesleges kiadás. Csak néhányat említek: szórakoztató ipar (élsport, művészet) támogatása, a felsőfokú hallgatók számának irreális nagysága, különféle ú. n. humán szféra támogatása irreális nagyságban, az adó bizonyos részének (1%) felhasználása magánérdekek támogatására, az adóból fizetettek jövedelmét nem szabad csökkenteni, sőt emelni kell, az adóból fizetettek elbocsátásának tiltása, stb.
pimepime
2013. október 30. 08:54
A hőn áhított 2%-os gazdasági növekedés. Nem két számjegyű, két százalékos. És hogy tartós lesz-e. Idáig jutottunk, ennek is örülni kellene. Hát nem tudok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!