Gyengeségek egyenlege

2013. október 29. 09:55

Egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, a Fidesz már megverte saját magát. Most a baloldal teszi ugyanezt.

2013. október 29. 09:55
Miklósi Zoltán
Szuverén

„Ebben a lélektani helyzetben a kormányváltást kívánatosnak tartók két egyformán súlyos hibát követhetnek el. Az egyik az, hogy a választást eleve lefutottnak tekintik, és egyben 2014-re mint az Orbán-rezsim leváltásának utolsó lehetőségére gondolnak. Az elmúlt évek megmutatták, hogy a közhangulat gyorsan tud nagyot fordulni, és a Fidesz fő erejét ma is az ellenzék gyengesége adja. Ennyiben tehát a lehetőség továbbra is megvan, a kérdés az, hogy az ismert személyi és egyéb adottságok mellett a most már tényleg szűkösen rendelkezésre álló idő alatt lehet-e vele élni. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy még a kormány újraválasztása esetén is egymástól érdemben eltérő kimenetelek lehetségesek. A távolabbi lehetőségek szempontjából nem mindegy, hogy szoros eredménnyel és az egyoldalúan bevezetett torz választási rendszer miatt kétes legitimitással újrázhat-e a kormány, vagy meggyőző többséggel. Az sem lényegtelen, hogy miként alakulnak a baloldali ellenzéken belüli erőviszonyok.

A másik súlyos hiba azt gondolni, hogy nem kell a baloldal állapotával foglalkozni vagy a jobboldal újraválasztásán aggódni, mert saját katasztrofális kormányzása és sikertelenségének súlya alatt a rezsim idővel magától is összeomlik. Nem gondolom, hogy ez nem történhet meg. Egyáltalán nem törvényszerű azonban, hogy így történjék: ha a balközép ellenzék továbbra sem képes átélhető alternatívát kínálni, akkor csapnivaló kormányzás mellett is sokáig tarthatja helyzetét a Fidesz, feltéve hogy nagyobb társadalmi kataklizmák nélkül megússza. Másrészt még ha összeroppan is saját súlya alatt a rezsim, akkor sem mindegy, hogy kit milyen állapotban ér az összeomlás, és lesz-e akkor kormányképes balközép, vagy válságról válságra sodródik az ország. A balközép szellemi, morális és politikai állapotának javítása nem elodázható. És illúzió azt gondolni, hogy teljesen új formációk bukkannak majd fel a semmiből. Új személyek persze jöhetnek, és szükség is volna nagyon a vérfrissítésre. De amit ma látunk a baloldalon, az jelentős mértékben meghatározza a lehetőségeket. Ezzel kell kezdeniük valamit azoknak, akik változást akarnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
twitc
2013. október 29. 15:18
Amiért kivezette az országot a görögökéhez hasonló, súlyos válságból? Olyan aranyos látni, hogy a mikor a fiúk meglóbálták a forintot, talán Lajos vagy Sanyi kedvéért, még azt is elhiszik emberek, pedig akkor még ott volt az MNB-ben az IMF hitelt 2/3-a, egy a valuta tartalékként, amit most költenek ingyen hitelre a klientúrának, a másik pedig a MOL csomagra lett elköltve. A Fidesznek teljesen igaza van, hiszen ebből a típusú emberből van több, így politizálni is nekik kell, nem az értelmiségnek. A devizahiteles felvetésre pedig csak annyit Gyurcsány után szabadon, hogy azt az első Orbán kormány vezette be és társadalmi problémát is csak a második Orbán kormány idején elszabadult árfolyamok okozták. Egyebekben több forint hiteles van bajban. Ti mentek a békemenetre, ahol harcra szólít "ezek" ellen. Gratulálok!
bini
2013. október 29. 15:08
Azért az is egy érdekes dolog, hogy a bizonytalanok táborára hívatkoznak. Ez inkább egy őnszuggesziója az ellenzéknek. A mostani számokból nyugotan le lehet vonni azt a 35%-40% ot akik általában még egy választáson Sem vettek részt. Persze személyében változhatnak, de a részvétel szempontjából nem releváns. Ha ezt veszük, akkor az a bizonyos bizonytalan táboran "nem tudom, nem válaszol..."fígyelembe vételével 15%-20%, ami a kampányban dől el, valamint a pártok mozgosítása befolyásolja. Sok mulik azon, hogy az ellenzék hány szervezete verseng, s ha összejőn az összefogás akkor is várható, hogy nem összeadódik a szavazat, mivel olyan mély ellentét van ami látszik most is a ", hogy nem gondolom, azt, hogy egymást vérig sértve egymás ellen kampányolva nagy összeborulás és szavazat maximálás lehetséges, mivel az ember természetéből ez adódik.
nimród
2013. október 29. 14:59
Ez a boldogtalan nem tudja, mit beszél. Miért volt egy évvel ezelőtt vert helyzetben a Fidesz? Mikor kétszer akkora volt a támogatottsága, mint a ballib tábornak? Miért "csapnivaló" a Fidesz kormányzása? Amiért kivezette az országot a görögökéhez hasonló, súlyos válságból? Vagy a rezsicsökkentésért? A közmunka bevezetéséért? Ne feledjük, hogy a ballib kormány már a 2008-as nemzetközi válság előtt csődbe vitte a gazdaságot. Egy százalék alatt volt nálunk a növekedési ráta, miközben Szlovákiában 8-10 százalék volt. Most, még mindig a súlyos örökséggel birkózva, a növekedési rátánk nem alacsonyabb, mint a környező országoké. Miközben időzített bombák seregét kell hatástalanítani. Vegyük csak a devizakölcsön ügyet. A kezdetben olcsó hitel, felelőtlen költekezésre ösztönözte, végzetesen eladósította a társadalmat. A ballib kormány nem bánta. Tudta, hogy 2010-ben, amikor nagy baj lesz mindebből, már nem ők lesznek kormányon. És lőn: a tartozások ugrásszerű megnövekedése háztartások százezreit hozta csődközeli helyzetbe. Emiatt tragikusan visszaesett a fizetőképes kereslet, ma az 1-2 százalékos növekedés is szinte csoda számba megy. Ha csak ezt a két, összefüggő és megoldandó problémát nézzük is, a kormánynak kegyetlenül nehéz a dolga. De küzd velük, nem adja fel. Egy balliberális kormány már rég megszökött, vagy belebukott volna.
bsandor
2013. október 29. 13:41
hajrá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!