EU: A mi kolhozunk

2013. szeptember 22. 09:23

A kívülálló számára úgy tűnik, Magyarország és az Európai Unió kapcsolatrendszerét túlnyomórészt a feszültségek uralják.

2013. szeptember 22. 09:23
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„A kívülálló számára úgy tűnik, Magyarország és az Európai Unió kapcsolatrendszerét túlnyomórészt a feszültségek uralják: nem pusztán politikai az adok-kapok, hanem gazdasági is. Utóbbi természetesen a mi kontónkra, miután  elméletileg és gyakorlatilag is  nettó haszonélvezői vagyunk a közösségnek. Eladósodott, kifejezetten szegény országként persze minden eurócentre szükségünk van, pontosabban lenne. Arra is, amelyet most büntetésből nem kapunk meg.


Mindenesetre ha nem következik be fordulat és újratervezés hazánk és az EU viszonyrendszerében, vagyis nem leszünk minden téren EU-konformok, akkor tarthatunk tőle, hogy a mi kolhozunk, közös gazdaságunk egyszer-kétszer még »betart«. Lásd a mostani aktust: a 15 futó uniós programunkból tizet kifogásolt az unió a mérnökprobléma miatt, s ezek támogatási pénzének öt százalékára, hozzávetőleg összesen 230-250 millió euróra  69-75 milliárd forintra  bírságol meg minket az EU a pályázati rendszerünk szabálytalanságára hivatkozva. (...)

A fentiekből talán kitűnik, hogy elemi érdekünk a jó kapcsolat az EU-val, és nagyjából két feladat adott Magyarország számára. Egyfelől az Európai Bizottság és néhány nagy európai befektető akkor nyugodna meg, ha tudná, milyen a magyar gazdaságpolitika iránya, hogy most már nem lesz több rögtönzés, vagyis kellene neki egy iránytű és egy térkép, másfelől a hiteles, komolyan vehető euró melletti elköteleződés biztosítaná a stabilitást. Utóbbi nem elsősorban az Európai Bizottság és más külső tényezők érdeke. Hanem Magyarországé.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 22. 11:55
Európa már a rendszerváltás óta segít bennünket. Ennek a segítségnek az eredményeit nyögjük.
mustarharmas
2013. szeptember 22. 10:54
Értem, Nem objektív szabályok vannak az eu-ban, hanem saját érdekünkben jóban kell velük lennünk, mint egy kigyúrt verőlegénnyel a börtöncellában. Ez így ok is, de akkor minek hadováltok arról, hogy szabad, demokratikus, közös szabályokon alapuló önkéntes közösség az eu?
kjkj945
2013. szeptember 22. 10:06
"" Kolhoz (orosz "коллективное хозяйство", azaz "közös gazdaság" A kolhozok hivatalos jellemzői[szerkesztés] a termelési eszközök szövetkezeti tulajdona a megtermelt javak szövetkezeti tulajdona kizsákmányolástól menetes munkavégzés a közösben a tagok részesedése a termelés mennyisége és minősége alapján"" De itt csak kizsákmányolás folyik.
Kvasztics Fedor
2013. szeptember 22. 09:38
Ha Szajlai műszaki ember lenne, akkor megértené a mérnökprobléma lényegét. Gyurcsányék ezt értették, azért hozták a rendelkezést a mérnökkamarai regisztrációról, ami egyébként máshol is létezik. Nyelvismeret, szabványok ismerete, nélkül nem lehet egy országban felelős műszaki vezetést elképzelni. Volt az Úniónak hat éve, hogy kifogásolja ezt, miért pont most tette?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!