Az aranykor vége

2013. szeptember 18. 08:31

A politikai elit szép lassan visszaszerzi a hatalmat a pénzügyi elittől.

2013. szeptember 18. 08:31
Lánczi Tamás
Metropol

„Hogy a teljes összeomlást és káoszt elkerüljék, az európai kormányok megkezdték a bankmentő csomagok összeállítását, később pedig már egész országok megmentését célzó – és így a befektetők pénzének megmentését is célzó – segítségnyújtást. Kiderült: adósságra nem lehet tartósan gazdasági növekedést alapozni. A magyar ember számára csillagászati összegek, eurótíz- és százmilliárdok röpködtek a levegőben.

Ezek után nem is lehet csodálkozni azon, ha az európai politikai vezetők szorosabb felügyelet alá kívánják helyezni a bankokat. Úgy tartja a mondás, hogy aki fizeti a zenészt, az rendeli a nótát. Márpedig az európai bankrendszer állami segítségre szorult, és az adófizetők pénzéből mentették meg. Érthető hát, ha szigorúbb szabályozás alá vetik a bankok működését Európa-szerte, és ma már nem számít tabunak, ha extraadót vetnek ki a bankokra valamelyik országban.

A bankszövetség elnökének kijelentése tehát igaz. Valóban egy új korszak kezdődött a 2008-as pénzügyi válságot követően. A politikai elit szép lassan visszaszerzi a hatalmat a pénzügyi elittől. Néhányan talán szomorkodnak emiatt, de azt hiszem, a többség aligha sírja vissza a 2008 előtti világot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2013. szeptember 18. 14:01
Dörzsölt bankárok helyett kontraszelektált kádergyerekek... nem túl szívderítő.
Zokni
2013. szeptember 18. 10:18
"A politikai elit visszaszerzi a hatalmat a pénzügyi elittől" - írja. Ez nem így működik. A gazdasági rendszer belső ellentmondásai a politikai struktúrákban nyilvánulnak meg. Ha szerencsés a helyzet, akkor ez nagyobb konfliktusok nélkül zajlik. Aztán úgy is jön a következő gödör. ("Kondratyev ciklus") Tehát a hatalom a gazdasági-pénzügyi összefonódott elit kezében van, csak olykor előjön - átüt - a többség körében kirobbanó feszültség. Ezt messziről úgy is lehet persze tekinteni, hogy néhányan egyre jobban élnek. De ne irigykedjünk. Orbán stadiont érdemel. Nevezzük ezt rezsionnak.
aaabbbccc
2013. szeptember 18. 10:16
@balint60 https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/091105_visszafiz_350.pdf
aaabbbccc
2013. szeptember 18. 09:32
http://www.jogiforum.hu/hirek/22375 Ezzel kapcsolatban 2009 márciusában Magyarország likviditási programot hajtott végre, amelynek keretében kölcsönöket nyújtott magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!