Tranzit

2013. szeptember 15. 21:26

Egy politikai közösség mindig „mozog”, a politika ugyanis nem ismer nyugvópontot, mert „Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól”.

2013. szeptember 15. 21:26
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Azok a rezsimek tehát, amelyek úgy működnek, mintha az aranykor már elérkezett volna, szükségképpen képmutatóakká válnak. Azok pedig, amelyek a meghírdetett és a fennálló közötti egyenetlenséget az átláthatóság követelésével akarják kiigazítani, mondván, mutassunk rá az egyenetlenségre, méginkább a romlás előidézőivé lesznek. Ahogy egy kortárs Machiavelli mondja, egy politikai közösség nem lehet transzparens. Minden kísérlet, ami erre irányul, olyan embereket termel ki, akik a képmutatás és a hazudozás, a fanatizmus és az üldözés nagymesterei. Egy politikai közösség tehát mindig a váróban tartózkodik, vagy sokkal inkább »mozog«, a politika ugyanis nem ismer nyugvópontot, mert »Magyarország jobban teljesít, de még nem elég jól«.

Van itt ugyanakkor még egy egyenetlenség: a tény, hogy a rezsim természetes állapota a tranzit, vagyis a feltételek még nem értek meg, és aközött a tévesen levont következtetés között húzódik ez az egyenetlenség, hogy várni kell, amíg a feltételek megérnek. Így születnek a politikai cselekvéstől elvezető tévképzetek, egyfelől hogy hazafias kötelesség elhagyni a hazát, elmenni és kint maradni (egészen addig, amíg előállnak a »jó élet« feltételei), másfelől távol tartani magunkat a politikától, az őrízd meg magad a jövendőnek! parancsa jegyében (azzal a feltételezéssel, hogy az idő ugyan még nem nem jött el, de egyszer majd úgyis eljön, csak addig ne használódjak el).

A feltételek azonban változnak és változtathatók. Mire másra is irányulna egyébként a politikai cselekvés?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. szeptember 16. 07:34
bleeeh, mééér köll reggel a gfg hánytatóval kezdeni?
Trükkök Százai...
2013. szeptember 16. 01:26
a szotyi a szotyi.... a tökmag...
Ouroboros
2013. szeptember 15. 23:14
Te feketeöves szofista, te.
6qwasyx
2013. szeptember 15. 21:42
Te jó ég! Mekkora barom ez a GFG! Azt hiszi, ha zöldségeket hord össze, akkor értelmesnek tűnik. Elmondom neked, te seggfej: a világon az egyetlen állandó a változás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!