Wall Street-i retró

2013. augusztus 09. 07:39

A Wall Streetre és a Citybe már rég visszaköltözött a válság előtti meghitt napokat idéző hangulat, amikor a rossz banki követeléseket szép sztaniolpapírba öltöztették, és rásózták a következő balekra.

2013. augusztus 09. 07:39
Szabó Anna
MNO

A Wall Streetre és a Citybe már rég visszaköltözött a válság előtti meghitt napokat idéző hangulat, amikor a rossz banki követeléseket szép sztaniolpapírba öltöztették, és rásózták a következő balekra. A tőzsdefelügyelet eddig mindössze egyetlen bankárt fogott perbe hasonló ügyletekért: az elsőt és vélhetően utolsót, történetesen a Goldman Sachstól, amely egyébként peren kívül már szintén busás kártérítést fizetett csalárd üzelmeiért. Most sem kell elrettentő büntetéstől tartani, legfeljebb néhány évre eltiltják a volt igazgatót a bankolástól, addig pedig majdcsak viszi helyette az ügyeket egy stróman. És újra szárnyalnak a spekulatív alapok, miközben a csaláson kapott nagybankok ügyvédei rutinosan teszik a dolgukat.

Némi cinizmussal akár rá is legyinthetnénk, de mégse tegyük. Mert futnak be mostanság hírek arról, hogy az amerikai jegybank nemsokára távozó elnökének, a nagy hatalmú Ben Bernanke-nek a helyére kik lépnének. A listán előkelő helyen szerepel egy olyan bankár, akinek nem csekély köze volt a 2008-as pénzügyi válság kirobbanásához. Higgyünk a szemünknek: az a Larry Summers pályázik a világ legbefolyásosabb pénzügyi posztjára, aki korábban mindent megtett azért, hogy lebontsák a pénzügyi akadályokat a globális spekuláció előtt, szabad utat adva a válságnak. Igen, igen. Az ő nevéhez fűződik az úgynevezett pénzügyi liberalizmus, amely minden kaput megnyitott a kétes értékpapírosítás, a romlott áru átcsomagolása és átcímkézése, valamint az úgynevezett pénzügyi innováció előtt, amelybe világszerte milliók rokkantak bele. Netán azt feltételezzük, hogy Bill Clinton, George W. Bush, majd Barack Obama elnök gazdasági tanácsadója az általa okozott felbecsülhetetlen kárt valahogy jóvá szeretné tenni? A tőzsdecápák kijáróembere regulázná meg a piacokat és vetne véget a bankok manipulációjának? A jelölés ténye katasztrofális, egyúttal kijózanítóan tanulságos. Körülbelül olyan, mintha most egy állami nagybankot a korábban tönkretett Postabank vezetőire bíznánk. De mint látjuk, semmi sem lehetetlen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. augusztus 09. 10:23
Szép a cikk. Ezt gyakorlatilag szó szerint lehozhatták volna akár '83-ban is ugyan ebben a lapban. Tényleg retro.
pedroamigo
2013. augusztus 09. 10:21
Annácska, gondolom lesz olyan jó az ipse mint a csilliárod nyugger miniszterünk, Sunyi bá...
celkereszt
2013. augusztus 09. 08:11
Rákosi elvtárs örült volna ennek a cikknek.
Nomine
2013. augusztus 09. 07:47
hát igen, simor sem a "C" kategóriás értékeléséért kapta meg az EBRD alelnöki székét, gondolom választhattak volna A vagy B kategóriás jegybankelnököt is... ezért meg kellett dolgoznia a szakértelem nem számít se itt, se ott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!