Szabadság

2013. augusztus 28. 11:07

Míg a szabadság zsarnoksága magát a szabadságot bénítja meg, a hatalom szabadsága kiteljesíti azt.

2013. augusztus 28. 11:07
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Van itt egy zsarnokság: az a liberálisnak nevezett közkedvelt képzet, mely szerint az emberek autonómak, nincs is más életcéljuk, mint az autonóm élet, és ha egyáltalán szükség van bármilyen politikára, annak célja csak az lehet, hogy tartsa tiszteletben ezt az abszolútnak tételezett antropológiai elvet. (…)

Míg a szabadság zsarnoksága magát a szabadságot bénítja meg, a hatalom szabadsága kiteljesíti azt.

A szabadság ugyanis nem élvezhető kontextus nélkül. A sokféle emberi akarat káoszában a szuverén szabadsága vág rendet. A káoszból csak úgy lehet kozmoszt formálni, ha a politika nem ismer nyugvópontot, előre megy, ha tetszik akármerre, folyamatos mozgásban tartva a legalapvetőbb emberi szenvedélyeket: a reményt, a félelmet, a büszkeséget és a haragot, állandóan emlékeztetve és ugyanakkor felejtésre készetve, egyetlen közösséggé tartva össze a széttartó sokaságot.

Szemben a »szabadság elméletével« a »szabadság gyakorlása«, mivel nem magát az egész embert, hanem csak a legalapvetőbb szenvedélyeinket manipulálja, érintetlenül hagyja integritásunk legmeghatározóbb vonását, hogy ki-ki maga képes-e meghozni a döntést a szabadság mellett. A »szabadság gyakorlása«, vagyis a hatalom tehát nem lerombolja, hanem egyenesen tiszteletben tartja az emberi motívumok sokféleségét és az emberi természet eredendő problematikusságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. augusztus 28. 21:04
még 1-2 cikk és a szívcsakráról hadovál
szalámis hegedű
2013. augusztus 28. 14:51
Kant mondta, de Lukács Györgynek is tulajdonítják a mondást, hogy "szép az, ami érdek nélkül tetszik" Nos, a fidesznél mindent az érdek mozgat, hát kellenek a megmondó, megmagyarázó emberek, akik elhitetik veled, hogy amit te gondolsz a világról, az hülyeség, cserébe bemutatják a jót, a szépet, te meg elhiszed. Mert ehhez nem kell gondolkodni, csak be kell állni a többiek közé, azok közé, akik maguk alá piszkítanak, büdösek, de sokan vannak, hát bátrtak. Mert Orbán jobban teljesít.
pedroamigo
2013. augusztus 28. 14:16
Gépont összemossa az egyén szintjét az állammal. Nyilván igaz, ha szabad vagyok akkor uralom magamat vagyis hatalmam van magam felett. De ennek mi köze az államhatalomhoz ami szemben áll az egyén szabadságával hiszen korlátozza azt?
Nemzeti Mutyikos
2013. augusztus 28. 14:14
az a legszornyubb, hogy mar annyira nyeregben erzik magukat, hogy nyiltan kiallnak ilyen cuccokkal, mert biznak benne, hogy olyan kevesen ertik meg, hogy nincs okuk felni semmitol. es amikor pedig tenyleg bekoszont a (feher)orosz viktatura akkor meg lobogtatjak majd ennek a fasznak az agymeneseit, hogy ok megmondtak es szoltak elore es a nep erre szavazott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!