A politikai elit felelőssége

2013. augusztus 19. 21:11

A nemzetek egymás közti vetélkedésében azon közösségek jutnak versenyelőnyhöz, amelyek politikai elitje képes érvényesíteni a közösségi célokat.

2013. augusztus 19. 21:11
Borbély Zsolt Attila
Borbély Zsolt Attila
Erdélyi Napló

„A nemzetek egymás közti vetélkedésében azon közösségek jutnak versenyelőnyhöz, amelyek politikai elitje elkötelezett a közösségi célok érvényesítésének kérdésében, és képes is rá. Amelynek elitje akár politikai kockázatot is vállal szükség esetén a köz érdekében, a népszerűtlen intézkedésektől sem riad vissza, s cselekvéseit elsősorban nem a négyévenkénti választás motiválja, hanem a nemzetszolgálat.

Az RMDSZ-vezetés előtt két út állt 1996-ban. Az egyik a könnyű népszerűség- és pozíciószerzés útja, a Neptun-logikájú kormányzati szerepvállalás. A másik a nehezebb, de távlatosabb: az autonómia útján való megmaradás. Miként Eva Maria Barki, Csapó József és Borbély Imre mellett a borzonti EMI-táborban Bodó Barna is kifejtette: kormányon belül képtelenség autonómiát kivívni, hiszen épp a kormány által is képviselt és gyakorolt államhatalomból kíván közösségünk részesedni.

Az autonómia útját járni, megszervezni a közösséget, az erdélyi magyar társadalmat, elérni a mindennapi életben a többségtől való minél kisebb függési fokot, s emellett minden politikai energiát az erdélyi kérdés nemzetköziesítésére fordítani: nehezebb lett volna és népszerűtlenebb is. De lett volna távlati esélyünk a fogyatkozásunk megfékezésére. Az autonómiapolitika mellett álltak a történelmi egyházak, a civil társadalom, a sajtó egésze és az akkor még egységes politikum.

Ehelyett az elit engedett politikai szirénhangoknak, s a jó esetben az erdélyi magyar társadalom morális állóképességének megőrzését, az értékiránytűk nemzedékek közötti átörökítését, a többségi elnemzetlenítő, tudatmosó törekvések ellensúlyozását szolgáló tájékoztatáspolitikát átépítette a legfontosabb közösségi célokat feladó, önsorsrontó politikájának legitimálására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cenzura
2013. augusztus 20. 00:12
Beszédes hogy minden de szó szerint minden média totálisan elhahgattta/elhalgatja a most is, 19.-e 11óra és 20.án Budapesten, a Felvunulási téren, a Regnum Marianum keresztnél levő Nemzetgyűlést, amelyet az úgynevezett "devizahitelesek" tartanak Kásler Árpád BÁÉSZ vezetésével Vajon milyen irgalmatlanul sötét erők akadályozzák meg azt hogy erről egy egyszerű nezető tudomást szerezzen (hacsaknem a fészbuk csoportokon keresztül) Ez egész egyszerűen félelmetes, hogy erről semmi hír, nehogy többen/túl sokan legyenek de az hogy Új-Zélandon egybekelt egy "meleg" pár, az persze mindenhol vezető hír Végül is a "devizahitelek" csak 3-4 millió magyar ember életét keserítik meg, miért is kellene rőla hírt adni? Tegye fel a kezét aki tud róla és/vagy érintett hiteles http://kaslerarpad.hu/
MacElek
2013. augusztus 19. 21:58
Mikor a széles utat választották, már akkor világos volt, hogy nincs mit várni tőlük.
ottapont
2013. augusztus 19. 21:44
Politikai elit nem létezik, csak megélhetési politikusok, akiket valójában nem lehet felelősségre vonni.
sersem
2013. augusztus 19. 21:24
A politikai elemzésből kifelejtette azt a pár tizmillió eurocskát,amit egyes RMDSZ-es szenátorok összeharácsoltak az erdőirtásokból,meg egyébb tolvajlásokból. Nem értek rá az autonomi kérdésével foglalkozni a lopás mellett. A románok ezt nagyon is jól tudták,kézben is tartották őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!