Maszek

2013. július 11. 19:45

Megtűrt protokapitalistaként létezhettek a maszek zöldségesek, a magánszektor rövidítéseként, a fröccsöntők, a trafikosok és a lengyel piac.

2013. július 11. 19:45
Tóta W. Árpád
hvg.hu

„Szín: CBA pénztársor

Szereplők:

Irén, CBA-pénztáros

Andrea, szomszéd CBA-pénztáros

Tóta W. Árpád, vásárló (...)

Andrea: Szerintem is.  Itt dicsekszik mindenkinek, hogy átmegy a trafikba, de azt is számold bele, hogy nincs ruha. Saját ruhában kell dolgozni!

Irén: Na ja, de azért az nem olyan nagy dolog. Az így van a maszeknál is.

Én: Mily meglepő és figyelemre méltó, hölgyeim, hogy Önök a maszek kifejezést alkalmazzák, ha jól értem, a független kisboltosra, aki nem egy afféle multinacionális láncnál dolgozik, mint a Tesco vagy a CBA. Hiszen éppen ő, az élelmes zöldséges, a kisboltos testesítené meg a győztes középosztályt, a kkv-t, aki megél a jég hátán is, ha hagyják. Maszeknak hívták őt a hetvenes és a nyolcvanas években, a magánszektor rövidítéseként, és ebben volt némi megbélyegző kirekesztés, hiszen a közellátásnak megvolt a maga központi, államilag stratégiai szövetségbe forrasztott intézménye, a Közért Vállalat. És most újra van ilyen, a CBA, azzal a különbséggel, hogy a Közért nem egyenesen a pártszámlára utalt. És ezen az alapellátáson kívül, megtűrt protokapitalistaként létezhettek a maszek zöldségesek, a magánszektor rövidítéseként, a fröccsöntők, a trafikosok és a lengyel piac, ahol a tehetséges és bátor vállalkozó gyarapodhatott a maga ügyességéből. Velük kezdődött a rendszerváltás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teknős
2013. július 12. 10:19
Teljesen igaza van TWA-nak. Elment felettünk 23 év és egy jottányit sem mentünk előre. Gondolom, ha kapott volna még néhány rajzfilm megbízást, akkor minden csodás lenne! Az egyik főbűnös abban, hogy Magyarország nem lett nagykorú, az a magát függetlennek hazudó sajtó. Amelyik lement kutyába pedig tudta, hogy ha karmesterversenyt rak a nép elé, azt ugyanúgy kajálja, mint a Big Brother-t. De a sajtó választott. TWA az idióta rajzfilmet. Más meg mást.
Békafa őrnagy
2013. július 12. 00:34
Ha még egy médiageci a trafikkal meg kádárral hozakodik elő, megkeresem, és személyesen lehányom.
Next adósság
2013. július 12. 00:20
A maszek a magánszektor rövidítése. "A meggymagos ember valamikor a hetvenes évek elején azzal tett szert egy nagyobb összegre, hogy olcsón szerezte be a meggymagot, amit aztán nagy haszonnal adott tovább. Ennek következtében becsukták őt a Csillagba. Mi volt a gond a tranzakcióval? Hiszen a kereskedelem egyik közhelye, hogy ha sikeres akar lenni az ember, akkor olcsón kell beszerezni és drágán kell eladni a cuccot." Volt egy maszek meggymagos aki felvásárolta a konzervgyáraktól a szelíd meggymagot meg a vad meggymagot és eladta a gyógyszergyáraknak. Még a Kék fénybe is bekerült a vad meggymagos szelíd kapitalista, vagy szelíd meggymagos vad kapitalista, aztán becsukták. mert zavarta a májrémes elvtársakat. Prutty!
Next adósság
2013. július 11. 23:18
ígéretföldreformmal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!