Kína új hangja

2013. július 30. 15:14

Li elmondja: fiatalkorában azt verték a fejébe, hogy az emberiség története egyenes vonalú fejlődés az ősközösségtől a kommunizmusig.

2013. július 30. 15:14
Salát Gergely
Heti Válasz Online

„Eric X. Li egy-két éve egyszerű sanghaji vállalkozó volt, aki kockázati tőkealapja menedzselésével töltötte idejét. Aztán gondolt egyet, és írt egy cikket az amerikai Forbes magazinba arról, hogy miért is remek a kínai egypártrendszer. Majd ugyanezt megírta a Foreign Affairs, a The New York Times, a Financial Times és más tekintélyes lapok hasábjain, előadásokat tartott, vitákon vett részt, s hamarosan kínai témában az egyik legismertebb – és leggyűlöltebb – nemzetközi megmondóember lett. Pár napja megjelent legutóbbi előadását 12 óra alatt 75 ezren nézték meg – popsztárok új klipjénél nem lenne magas ez a szám, de politikai elemzésnél nem jellemző az ilyen siker. És azt jelzi, hogy Li olyasmit feszeget, ami valahol mélyen mindenkit piszkál, akit érdekel a világ jövője.

Li elmondja: fiatalkorában azt verték a fejébe, hogy az emberiség története egyenes vonalú fejlődés az ősközösségtől a rabszolgatartó, feudális, kapitalista, szocialista rendszeren át a fényes végcélig, a létező világok legjobbikáig, a kommunizmusig. Aztán rájött, hogy ez a modell nem egészen tökéletes, s végül Berkeley-ben kötött ki. Az Egyesült Államokban aztán azt tanulta: az emberiség története egyenes vonalú fejlődés ezen, azon, amazon keresztül a fényes végcélig, a létező világok legjobbikáig, a liberális demokráciáig. Ő rutinos módon ebben már hamar kételkedni kezdett, visszatért Kínába, meggazdagodott, s elkezdte tanulmányozni a politikai rendszereket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2013. július 30. 23:00
Jókat mond ez a Li. A Nyugatnak tényleg nem kellene a saját felelősségének tekinteni az egész világ demokratizálását. A magyaroknak is láthatóan kiválóan megfelel Orbán autokratikus rezsimje.
capacete
2013. július 30. 19:22
"Ő rutinos módon ebben már hamar kételkedni kezdett, visszatért Kínába, meggazdagodott, s elkezdte tanulmányozni a politikai rendszereket." Csak két kérdés: 1. Ha hazatérése előtt nem volt gazdag, akkor ugyan miből is finanszírozta a tanulmányait az USA egyik legjobb és legdrágább egyetemén? 2. A kommunista párthoz semmilyen szállal nem kötődő Li vajon hogy kapott engedélyt arra, hogy Amerikában tanuljon?
kjkj945
2013. július 30. 15:29
http://www.radiotvmuseum.hu/radioanno/Hangok/radiosignals/79.mp3 analógjára: Itt a szabad világ a szabad Kina hangja!
Akitlosz
2013. július 30. 15:27
Mert az csak így megy mi, hogy az ember gondol egyet és cikket ír a Forbes magazinban és a többiben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!