Horn Gyula és a demokratikus baloldal

2013. július 08. 10:32

Horn Gyula valódi érdemei ellenére sem lehet a demokratikus baloldal számára követendő példakép.

2013. július 08. 10:32
Miklósi Zoltán
Szuverén

„Horn védelmezői minderre azt mondhatják talán, hogy minden politikusi teljesítmény szükségszerűen ellentmondásos, és az 1990 utáni elődökkel vagy utódokkal összevetve Horn kiemelkedik. Ez utóbbi ítélettel kapcsolatban arra érdemes emlékezni, hogy 1998-as választási vereségekor nagyon sok nem jobboldali meggyőződésű ember is megkönnyebbült, és érezte úgy, személye akadálya annak, hogy az országban tisztább viszonyok keletkezzenek. A baloldal hosszú ideje tartó vesszőfutása miatt azt is könnyű elfelejteni, hogy 98-ban mennyire fontosnak érezték az MSZP-t modernizálni akarók Horn eltávolítását. Nem Horn Gyula nagyságának, hanem a baloldali megújulási kísérletek kudarcának a mutatója, hogy ma mégis őt tekintik mércének a baloldalon.

Én mégsem a 94 és 98 közötti kormányzati teljesítmény miatt gondolom, hogy Horn Gyulának nem jár utca a rendszerváltás utáni Magyarországon, és hogy a baloldal jobban teszi, ha más példaképek után néz. Közismert, hogy Horn ifjú emberként részt vett az 1956 utáni karhatalmista megtorlásban. Az is tény, hogy ezt a körülményt sosem próbálta a választók elől eltitkolni. Maga írt róla könyvében, és a jobboldali irányítású állami média szakadatlanul sulykolta ezt az információt a 94-es kampányban, ezért megválasztásának legitimitásához kétség sem férhet. Mindettől még lehetne Horn a demokratikus Magyarország hőse, ha képes lett volna világosan szakítani múltjának ezzel a részével. Mivel ő volt az MSZP 1989 utáni legnagyobb hatalmú, leghosszabb ideig hivatalban lévő elnöke, ennek a szembenézésnek történelmi jelentősége lehetett volna. Csakhogy Horn soha, sem 1994 előtt, sem pedig azóta nem nézett szembe saját 56-os szerepével. Éppen ellenkezőleg, a legvégsőkig makacsul kitartott amellett, hogy karhatalmistaként a törvényes rend védelmében, helyesen járt el. Nem ritkaság az olyan magyar baloldali politikus, aki a kádári konszolidáció éveinek bizonyos vonatkozásait ma is védi. Alig találunk olyat, aki a Rákosi-korszakban is talál dicsérnivalót, és ma is azonosul az 56 utáni megtorlás kádári rémtetteivel. Horn Gyula e kevesek közé tartozott. Ez a tény lehetetlenné teszi, hogy a demokratikus baloldal hőse legyen. Ahogy egykor egy sokak számára ígéretesnek tűnő vezető baloldali politikus írta, »nem lehet egyszerre igent mondani Nagy Imrére és Kádárra«. Ez változatlanul érvényes. Ezért nem lehet Horn a szándékai szerint megújuló baloldal hőse.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Geo
2013. július 08. 14:18
1 napot még várhatott volna a szerző.
tatka46
2013. július 08. 12:59
Magyarország messze van a kulturától ami Európában van, balkán, nyeregalatt puhitott hús.Ha már a nyugati politikusok is elismerően szóltak Hornról, a hibái, múltjával együtt. Karhatalmista volt, tudja valaki,hogy akkor oda vitték katonának a fiatalokat ahová akarták? Elment Horn béke poraira és vége.
Zsolt75
2013. július 08. 12:01
"Orbán Viktornak hangosan fújoltak a gyászolók." Ez aztán az illedelmes viselkedés...
Békafa őrnagy
2013. július 08. 11:51
Horn Gyuszi nagyobb dicsőségére: 1997 őszén Pongrátz Gergely megsérült a hazai termőföld védelmében szervezett és a rendőrség által szétvert METÉSZ tüntetésen, egy rendőri intézkedés következtében. A miniszterelnök Horn Gyula, a belügyminiszter Kuncze Gábor volt. A világsajtót bejárta az a fotó, amelyen az idős Pongrátzot bilincsbe verve vezetik el a később jogellenesnek minősített rendőri intézkedéssorozat közben. Emlékezetesen szomorú képként maradt meg sokakban az, amikor a Kossuth téren imádkozó idős asszonyt a készenléti rendőrség állományához tartozó rendőrök végigvonszolva a földön megalázták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!