Navalnij, az orosz Assange

2013. július 26. 11:25

A nemrég elítélt Alexander Navalnij 2010-ben indította el a RosPil nevű blogját, amelyen írt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet gyanús eladásáról is.

2013. július 26. 11:25
D. Kovács Ildikó
Átlátszó blog

„Navalnij 2007-ben részvényt vásárolt több orosz állami nagyvállalatban (a Gazpromban, a Rosznyeftben és a Transznyeftben) azért, hogy jobban belelásson a korrupcióval gyakran összefüggésbe hozott cégek működésébe. 2010-ben indította el a RosPil nevű blogját, amely már az indulása utáni első évben 1000 felhasználót és 500 szakértőt tudott felmutatni és azóta is folyamatosan közli a korrupcióval kapcsolatos híreket. Ezek általában Oroszországgal kapcsolatos belső ügyeket tárgyalnak (pl. a Bolsoj túlárazott honlapját vagy a dagesztáni pénzügyminiszter páncélozott Audiját), de Navalnij volt az is, aki először írt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet gyanús eladásáról.

A magyar szál

A moszkvai kormánynegyed közelében álló épület 1973 óta volt a magyar állam tulajdonában, a Gyurcsány-kormány pedig 2005-ben döntött az eladásáról. 2008-ban a luxemburgi hátterű Diamond Air, Viktor Vekszelberg orosz oligarcha egyik cége vette meg. 2009-ben az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) lett gyanús az ügylet és vizsgálatot indítottak. Az ÁSZ Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről (MNV) írt jelentésében azt írták, hogy az MNV úgy választotta ki a nyertest 2008 novemberében, hogy a cég már márciusban átutalta a 3,5 milliárd forintos (21,3 millió dolláros) vételárat. A Diamond Air aztán 1 hónap múlva el is adta az ingatlant az orosz államnak 111 millió dollárért. Szergej Petrov orosz parlamenti képviselő 2012 februárjában érdeklődött az orosz belügyminisztériumnál az ügyben. A válaszban, amelyet Navalnij tett közzé az interneten, a minisztérium azt állította, hogy csalás gyanúja miatt már 2011 decemberében értesítette az orosz főügyészséget. Magyarországon három és fél év nyomozás után, 2013 májusában emeltek vádat hét gyanúsított ellen, köztük volt Székely Árpád volt moszkvai nagykövet, Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár, és Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója. Az ügyészség azzal vádolta meg Székelyt, hogy a felettesei tudta nélkül írta alá 2008. március 14-én az adásvételi szerződést. Ebben az iratban már 23,6 millió dolláros, vagyis közel 4 milliárd forintos vételár szerepelt, amelyből a vevő 2,3 millió dollárt már 2005. decemberben átutalt és a szerződésben már csak 21,3 millió dollár szerepelt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2013. július 27. 06:33
"MNV úgy választotta ki a nyertest 2008 novemberében, hogy a cég már márciusban átutalta a 3,5 milliárd forintos (21,3 millió dolláros) vételárat. A Diamond Air aztán 1 hónap múlva el is adta az ingatlant az orosz államnak 111 millió dollárért." Csak úgy kérdezem, ez nem volt mutyi véletlenül? Régi szovjet időkből származó kapcsolatokkal, nemzetközi mutyi? Vajon mennyi csorgott vissza a 90 millió dolláros árkülönbözetből? Székely Árpád, Horváthné Fekszi Márta, Tátrai Miklós képesek voltak feletteseik tudta nélkül ilyen üzletet kötni?
kordonbonto
2013. július 27. 00:43
Mindent eladott a maszop, repteret, máv cargot, a moszkvai képviselet miért maradt volna ki a buliból....
bsandor
2013. július 26. 21:36
nem vettem a fáradságot,hogy elolvassam irásodat,hmmm ,a szemed tetszik,kapsz lájkot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!