Lázadás a kéttömb-rendszer ellen

2013. június 23. 16:32

Aligha várható egyedül felülről a fordulat. A nagy politikai tömbök irányítói is foglyai a háborús szembenállás logikájának.

2013. június 23. 16:32
Tölgyessy Péter
Komment.hu

A gyűlöletszerkezetekkel nincs felzárkózás

Távolról sincsen akkora eltérés a két tömb között, mint lelkes híveik gondolják, vagy miként a közéleti blokkok megpróbálják elhitetni az országgal. Mindegyik a maga esendő módján ugyanazt a válságköteget szeretné megoldani, az ismert eredménnyel. Mindkét oldalon roppant gyűlöletgépezet épült fel a közvélemény befolyásolására, és olyan erős a legelkötelezettebb hívek fogékonysága a táborelvű gondolkodásra, hogy fölöttébb valószínűtlen az egyes blokkok lényegi irányváltása. Magyarország közben mindinkább drámai helyzet felé tart, térségbeli lemaradásának trendje nem tört meg. A magyar parlamenti váltógazdaság a két tábor fundamentális harcának keretévé vált. Nem a táborelvű szembenállás okozta egyedül a bajokat, de döntő része van abban, hogy az ország nem képes megoldani gondjait.

Aligha várható egyedül felülről a fordulat. A nagy politikai tömbök irányítói is foglyai a háborús szembenállás logikájának. Magyarországnak nem lehet a gyűlöletszerkezetek uralmát egymagában legyőző hőse. De az egyes állampolgárok sem menekülhetnek el hatása elől szokott egyéni túlélési stratégiákkal. Változást csupán az hozhat, ha pozitív tapasztalatok egymást követő során az emberek megismerik az együttes cselekvés előnyeit, megélhetik a kiszámítható alkotmányosság hasznát. Az állampolgárok egyre szélesebb köreire támaszkodva új szereplők és szervezetek sora lép fel jobb- és baloldalon egyformán, és a közvélemény többségének támogatásával felmondja a kétoldalú szembenállás negyedszázados logikáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2013. június 24. 09:35
Először el se olvastam a cikket. Azután mégis. Legyintettem, de talán néhány kérdést feltennék... Ha ilyen gondolatok foglalkoztatnak, nem önvizsgálattal kellene kezdeni ? Te és partnereid - mindkét oldalról - hogyan vezényeltétek le a rendszerváltást, hol hibáztatok ? Jó ötlet volt-e az ország gazdaságát ilyen mértékben kiszolgáltatni, hagyni a gyárakat és üzemeket (mezőgazdasági és ipari) felszámolni, és amikor a jelek egyértelműen mutatkoztak a fékeket nem berántani ? Jó otket volt-e fasisztázni és nácizni és teszem hozzá kommunistázni (hiszen abban a rendszerben is voltak akik jó célokért dolgoztak ahogy lehetett) ilyen mértékben ? Jó ötlet volt-e ilyen elképesztő nagyképűséggel lekezelni az embereket és olyan PC diktatúrát alkalmazni és követelni, amely a valós problémák feltárását, a megoldási jeveslatok kidolgozását, a megoldási kísérletekről nem is beszélve, megakadályozta, lehetetlenné tette ? És hosszan hosszan lehetne sorolni a kérdéseket. Nem utolsósorban megállapodtak-e egy nemzetstratégiában (ha nem miért nem, ha igen hol hibázták el az elképzeléseket) amely az ország jövőjét biztosíthatta volna. Mert enélkül csak és kizárólag megosztottság lehet az ország sorsa, hiszen nemazonos célokért dolgozik az ország elitje, hanemellentétes érdekekért, ahol a népesség érdeke huszonhetedik szempont.
BőröndÖdön
2013. június 24. 05:24
A Tölgyessy újra tökéletesen látja a mai magyar valóságot.Sajnos,azonban befolyásolni nem tudja az állampárt tevékenységét.
Akitlosz
2013. június 23. 21:26
Kár, hogy az exszdszesek nem tűntek el a pártjukkal együtt. :-( Úgy osztják azt észt még mindig, mintha nekik több lenne belőle, pedig nem.
Cassi
2013. június 23. 21:22
Nincs háborús szembenállás, csak egyszerű szembenállás van. Ez egészséges dolog egy bizonyos határig, ha két párt kicsit sem áll szemben egymással, akkor miért nem egyesülnek? A változást majd kikényszeríti a politikai helyzet. Jelen pillanatban az ún. "baloldal" van lépéskényszerben, mert nincsenek hatalmon és a jelenlegi felállásban erre aligha képesek. Ha netalán mégis nyernének 2014-ben, akkor a változás máris el lesz halasztva, mert ha nyerünk, akkor ugye minden jól van. A változás kulcsa az MSZP vezetőinek a kezében van, talán a sokadik vereség után ráeszmélnek, hogy radikális, szinte öngyilkos lépések nélkül nincs jövőjük (és a pénzük is elfogy). Az egyik lehetséges lépés lenne a párt feloszlatása és a tagok/támogatók tömeges átterelése egy laza baloldali szövetségbe, vezesse azt Bajnai vagy akárki más. De szerintem erre tényleg csak megsemmisítő vereség után fognak ráfanyalodni. Addig marad a patthelyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!