Ötvenhatok

2013. június 16. 09:38

Sok száz 1956-os fotót tett közzé a Fortepan Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulóján. Nem felejtünk.

2013. június 16. 09:38
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Sok száz, a nagyközönség által eddig nem ismert, különös sorsú 1956-os fotót tett közzé a Fortepan fotóarchívum Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulóján. Nem felejtünk.

Nagy Gyula családjától megkaptuk azt a negyven tekercs kisfilmet (több mint 1000 felvétel!), amiket szerzőnk ‘56 őszén készített és amik nem csak az 1957 júniusi házkutatást élték túl, de a végtelennek tűnő Kádár-korszakot is. Itt tehát nem a jellegzetesnek mondható amatőr tudósítóval van dolgunk, aki néhány képen megörökítette az utcai harcok nyomait, hanem egy tudatosan dokumentáló, helyenként fotóriporteri tehetséggel tudósító, megszállott fotóssal. Nagy Gyula október 24-e reggelétől december elejéig sokszáz órát töltött az utcákon és – érdemes lenne kiszámolni – legalább száz kilométert gyalogolt. (Olyan periférikus helyekre is eljutott kamerájával, mint az Osztyapenko szobor, vagy a Farkasréti temető.) De a hosszú napok - akkori feleségének elmondása szerint - nem az utcán értek véget. Az elkészült filmeket még aznap a fürdőszobában elő is hívta, így teremtve meg a felvételek biztonságát. (...)

Nagy Gyulát 1957 június elsején (a Teuchert-ügy nyomozásához kapcsolódóan) munkahelyén letartóztatták. Lakásán házkutatást tartottak, ahonnan több száz tételben foglaltak le fényképeket, filmeket, negatívokat, kamerákat és laborfelszereléseket. A családtagok elmondása szerint a csodával határos, hogy épp a saját negatívjait nem találták meg. Így a kihallgatáson bevált Nagy Gyula stratégiája, miszerint valóban készített Teuchertnak nagyításokat, mint laboráns, de ő maga október 24-e és november első hete között otthon tartózkodott. A kihallgatóknak ennyi elég volt, ők elsősorban a Filmgyári történéseket akarták föltárni, így Nagy Gyulát pár nappal később elengedték. A negatívok ezalatt már egy megbízható szomszéd lakásában rejtőztek. Aztán rejtőztek újra otthon, majd rejtőztek a költözések során és rejtőztek végig a Kádár-korszakban, anélkül, hogy valaha is papírmásolatok készültek volna róluk. A több mint 1000 felvétel történetében az utolsó fordulat 1989 végén következett be, amikor Nagy Gyula úgy érezte, itt az ideje közgyűjteményben elhelyezni a képeket. Saját fürdőszobai laborjában csaknem minden képről papírnagyítást készített, melyek a Kiscelli Múzeum gyűjteményébe kerültek. Az átadás után pár héttel, Nagy Gyula 67 évesen meghalt” – olvasható a Fortepan-szerkesztők blogján a fotók és készítőjük sorsa.

Válogatásunk a Mandiner blogon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2013. június 16. 20:15
Szép történet. Köszönöm. Ahogy 1956- is megmutatta, a Magyarok igenis hisznek az erkölcsi értékekben, (ha nem törik meg a gerincüket.) Nem felejtjük el és, megbocsájtjuk azoknak- a magukat baloldalinak nevező embereknek a bűneiket, amelyeket a túlélés , és a megalkuvás követelménye alatt követtek el. Ezzel együtt sok százezer, sok millió magyar volt aki nem lett párttag. Nem alkudott meg. (Nem is vásárolhatott a párt boltokban , (IKKA)kurrens nyugati cuccokat, nem járhatott ingyé.. pártüdülöbe, vagy a BM klubba nem nézhetett, nálunk nem játszott nyugati filmeket. A rendszer üzenete, "ha befogod a szád- békén hagyunk. Ha pedig beállsz a pártba, állást - poziciót kapsz." Miért cinikus egész 2010-ig a magyar? Pontosan ezért, mert megtanulta hogy "EZEK a ballibek az URAK". Na ennek lett végek, 2010-ben. Végleg!
várúr
2013. június 16. 16:47
Brávó és még egyszer brávó Gellért lovag. KÖszönet Nagy Gyulának és mindazoknak, akik a fotókat közzé tették. "Nem feljtünk" - írod. Hát nem. Hisz köztünk élnek az ötenhatos gyilkosot utódai. Szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Szociknak és ballibeknek nevezik magukat.
holky
2013. június 16. 15:49
nem felejtünk, bizony: http://magyarnarancs.hu/belpol/biztos-befutas-alpalyazatokon-nyert-a-mandineres-ujsagirok-cege-85247
enes
2013. június 16. 14:55
Így jobban hangzana: "...családjától megkaptuk azt a negyven tekercs kisfilmet, AMELYET...őszén készített (VESSZŐ)és AMELYEK nem csak az 1957 júniusi házkutatást élték túl, HANEM a végtelennek tűnő Kádár-korszakot is..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!