Kvótázott nők dilemmája

2013. június 02. 11:44

A nőkben meglévő félelmek akadályt jelentenek saját karrierjüknek. Ha ez kell a család működéséhez... De biztos, hogy ez kell a családi boldogsághoz?!

2013. június 02. 11:44
Kocsi Ilona
Világgazdaság Online

„A nemek társadalmi munkamegosztásáról kialakult közfelfogás merevvé, elavulttá vált. Miközben átalakult a világ, az egyes munkavégzési folyamatok megváltoztak, a társadalmi szerepek alig változtak. Pedig ma már az is látszik, hogy a fejlődést is akadályozza, ha egyes döntéshozó pozícióban túlteng az egyformán gondolkodó emberek száma. Az üzleti szektorban kifejezetten elmaradt haszonról, ki nem használt lehetőségről, rejtett tartalékról beszélnek, amikor a nők mellőzését emlegetik. A társadalmi szokás, közgondolkodás azonban nem változik meg magától egyik évről, évtizedről a másikra.

Nagyjából ezt ismerhették fel az európai döntéshozók, amikor – jobb híján – a kötelező kvóta bevezetését javasolták. A nagyobb, tőzsdei cégeknél és az állami vállalatoknál. Óriási volt a felháborodás. Milyen alapon avatkozik be egy politikai testület a magáncégek belső ügyeibe?! – hördült fel az üzleti világ szinte egyöntetűen. Azóta a felháborodás alábbhagyott, talán azért, mert sok helyzetelemzés látott napvilágot, és az esélyegyenlőséget fontos elvnek valló fejlett országbeli cégek belátták: a kvóta ugyan rossz, de ha ez üzleti haszonnal járhat, akkor jöhetnek a nők. Külső kényszer hatására, de lassan belső meggyőződésből is.

Valódi áttörés még ettől sem remélhető. Kellenek a példák. A nyilvánosság előtt is megjelenő sikeres üzletasszonyok. Kellene egy támogató társadalmi közeg. Az új munkamegosztáson alapuló családi minták. Segítő szolgáltatások. S kellenének azok a nők, akik akarnak is előrejutni, s nem rettennek vissza az első nehézségtől. A Világgazdaság Nők az üzleti csúcson című konferenciáján elhangzott: a nőkben meglévő gátak, félelmek sokszor a legerősebb akadályát jelentik saját karrierjüknek. És ők ezt nem is bánják. Ha ez kell a család működéséhez, ám legyen. De biztos, hogy ez kell a családi boldogsághoz?!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leszart Rittberger
2013. június 02. 21:59
Teljesen igaza van Kocsi Ilona Liberális Újságíró Asszonynak !!! Emese is hogy kibontakozott volna, ha nem fogják vissza a geci törzsfőnokok, lehet, hogy meg sem álltak volna a Honfoglalók Hawaiig ! Szent Erzsében, Szent Ágnes, Szent Margit. Kottanerné is lehet, hogy nem csak a koronát tudta volna elpattintani egy nem ilyen férfisovén világban, hanem a kardot meg a jogart is. Báthory, Zrinyi szerintem még a feudalizmusban is tudott érvényesülni, aki akart és volt tehetsége.
Thasaidon
2013. június 02. 21:40
"Nagyjából ezt ismerhették fel az európai döntéshozók, amikor – jobb híján – a kötelező kvóta bevezetését javasolták. (...) Külső kényszer hatására, de lassan belső meggyőződésből is." Mi a tök? Akkor most ezzel legitimáltatott az "egy üdvözítő eszme" hatósági kényszerrel történő érvényesítése? A sokszínűség Európájában? Engedtessék meg, hogy felröhörödjek. "Kellene egy támogató társadalmi közeg." Én azt hittem, hogy a támogató társadalmi közeget szabadon gondolkodó egyének alkotják, nem olyanok, akiket erre kényszerítenek. "a nőkben meglévő gátak, félelmek sokszor a legerősebb akadályát jelentik saját karrierjüknek." Szerintem a mai társadalom eléggé szabad ahhoz, hogy egy nő legyőzze a bevett társadalmi szerepekről alkotott sztereotípiákat. Nem könnyű, de hosszú távon sokkal elfogadottabbá teheti ezt a női egyenlőségesdit, ha néhány igen erős akaratú nő példát mutat, és sokan követik. Állami kényszer nélkül.
József42
2013. június 02. 20:49
http://www.ferfihang.hu
lavor
2013. június 02. 19:17
A női kvóta bevezetésé révén kimondásra kerül hogy nő és férfi nem egyenlő, hiszen valaki egyenlőtlenségének köszönhetően kerül kedvezőbb pozícióba, vagyis lőttek annak az alapelvnek hogy mindenki egyenlő. Persze nem hivatalosan, fű alatt mindig is jelen volt nemek, fajok, korosztályok közti megkülönböztetés. Viszont arra még nem volt példa hogy ezt törvényileg szabályozzák. Innen már csak egy lépés a férfi társadalom módszeres kiirtása. (:D)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!