Adózni kell

2013. május 13. 17:04

Az internetes kereskedelmi forgalom gyors növekedése láttán az alkalmi ügyeskedők helyét átvették a közteherviselés fogalmát legfeljebb csak hírből ismerő vérprofi seftelők.

2013. május 13. 17:04
Michnai Attila
Heti Válasz Online

„Az internetes adok-veszek oldalak elterjedése, az ottani forgalom gyors növekedése láttán az alkalmi ügyeskedők helyét már réges-régen átvették a nagyban üzletelő, a közteherviselés fogalmát legfeljebb csak hírből ismerő vérprofi seftelők. Ugyanakkor ott vannak mellettük azért a gyes-en élő, forintocskákat kuporgató kismamák éppúgy, mint a megunt, szükségtelenné vált dolgaikat alkalmilag értékesítők is, akik pedig aligha jutnak bármiféle jövedelemhez az egykor drágán vett, és utóbb olcsón eladott, elhasznált holmikból. Mert a valóban csak alkalmilag értékesítőkre – ez talán könnyen belátható – egyáltalán nem a nyereség, pláne nem a nyerészkedés jellemző, ezért talán éppen ideje volna újragondolni az szja törvény ingóságokra vonatkozó passzusait is.

Először is, ha minden egyéb jövedelemnél már az első megszerzett forint is adóköteles, ugyan mi indokolja az ingóságokból származó jövedelmek évi 200 ezer forintig megállapított adómentességét? Továbbá, azon kívül, hogy fokozzák az adótörvényeinkre oly sok esetben jellemző jogbizonytalanságot, ugyan mi célja lehetett a tüzet a víztől, azaz a zugvállalkozót az igazi amatőrtől elválasztani hivatott, úgynevezett gazdasági tevékenység fogalmának ilyen dodonai meghatározására? (»Valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik«).

Ez bizony – már megbocsásson a megfogalmazója – tipikus adójogászi blabla, de ennyi erővel akár pénzfeldobás is lehetne a kritérium. Tessék konkrét számokat – és nem összegeket! – meghatározni: aki egy évben mondjuk, tíz alkalommal értékesít eképpen ingóságot, az bizony vállalkozó tevékenységet végez, annak minden vonzatával együtt, slussz és passz, félretéve minden, még oly nagy ívű jogászkodást is!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebaj Tóbiás
2013. május 13. 20:01
Na ez az egész sztori jellemzően hazai hungaricum. Mert ugye a "nagyban seftelő" vaterázók a legveszedelmesebb adóelkerülök köztudottan. A menőknek ofsór számlája van,és Monacoban tartják a yachtjukat. Már megint a könnyen elkapható, legyűrhető,megfélemlíthető csórókon akarnak szorítani, mert az a legkönnyebb. Komolyabb "vadra" ugye nem szívesen mennek a bátor adóellenőrök,mert még kiderül hogy valakinek a valakije a delikvens és akkor könnyen vége nagyívű karrierjüknek. Ez a cikkíró kukkeres meg menjen az anyja 3,14csájába. Vagy annyira biztos hogy ő minden egyes flekkért mindig befizette az adóját ?
Soma
2013. május 13. 19:30
Kis hazánkban a tisztességes ember "APEH-üldözötté " válik, a vérprofi seftelő pedig vidáman kerüli az adót. Ha valaki nem ad be egy nullás bevallást, azonnal felfüggesztik az adószámát, attól fogva nem nem számolhatja el a visszaigénylendő áfát. A "cselekményről" értesítést nem kap. Mindig rendesen fizetett, de ennek ellenére lenyúlják a bankszámláját. Szóval van még mit javítani a rendszeren. Amúgy meg: A "Tiborcok" , akiknek már enni sincs mit, az után adózzanak, amit adózott pénzükből vettek és a betevő falatért kénytelenek eladni. Lassan ott tartunk, hogy kössük fel magunkat, ha ügyetlenek vagyunk az adócsaláshoz, meg mások átveréséhez. Imádjuk, a hiánycélt, a növekedés nevű szent tehenet, amit sohasem fogunk elérni, ha sohasem kapunk kohéziós pénzeket, ha állandóan baromi összegeket törlesztünk, ami elment heje-hujára, egy fia beruházás nem épült belőle, ha a nagyok OFFSHORE-ba viszik a nyereséget, stb. No, szóval nem érezzük jól magunkat a bőrünkben ebben a hűdejó UNIÓ-ban!
tributum
2013. május 13. 18:49
- Azért a sok okos hozzászóló, mielőtt nekilát egy hozzáértőt kioktatni, jól tenné, ha előbb némileg tájékozódna az adott témában. Vagy legalább figyelmesen elolvassa, amibe beleugat...! Világosan le van írva, hogy aki valóban a saját elhasznált motyóját árulja, annak nem keletkezik jövedelme (drágán vette, olcsón adja), tehát adóztatható jövedelme sem. Aki meg seftel (olcsón vesz, drágán ad), az éppúgy adózzon, mint mondjuk egy közmunkás a minimálbérnél is kisebb fizetése után! Ez vajon miért volna igazságtalan okostojások? (bohócügyi, oblomov és a többi nulla IQ-s agyatlanok)
next mindig élni fog 7
2013. május 13. 18:46
És mi van Arrogáns Tóni táskájával, amit jótékonysági célból ajánlott fel? Fizessen utána adót? Az nem csípi a kedves író szemét, vagy mi lenne ebben az esetben a megoldása? Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!