Siránkozni könnyebb

2013. április 16. 10:19

Ma már látom, hogy aki a körülményekre hivatkozik folyamatosan, az sehova se jut, kényelmes kifogásokkal tele a padlás.

2013. április 16. 10:19
Zsiborás Gergő
Campusonline

„Elmennek innen a fiatalok? Menjenek csak: ez a dolguk, lássanak világot, jussanak el fájó felismerésekhez és szerezzenek életre szóló élményeket, barátokat, ízleljenek bele más kultúrákba. Ezért építjük a közös Európát, hogy mehessen, ki merre lát. Aztán lehet hazajönni és őszinte önkritikát gyakorolni. A legtöbb magyar fiatal, aki ma a jobb lehetőség miatt indul útra Nyugatnak, hamar szembesül vele, hogy a tudása nem elegendő ahhoz, hogy egy bizonyos szintnél feljebb lépjen. A jólétet csak az adja meg, hogy a fontban kapott fizetést átváltják forintra, és máris olyan összegek birtokában kerülnek, mint korábban nem. Sok-sok nulla. Szédítő. De felteszik-e a kérdés: milyen áron? És hogy ez volt-e a céljuk, mikor nekiindultak? Miben különbözik a »nyugati jólét« illúziója ma attól, amit a Kádár-rendszer jóléte adott nekünk a 70-es, 80-es években?

Ugyanazzal a kádári nosztalgiával mennek ma a huszonévesek Európába, amivel én nekiálltam siránkozni egy évvel ezelőtt. Nem meghódítjuk Európát, hanem elfogadjuk az aprópénzt, amit elénk dob. Pedig nem kellene így lennie. Egyre több történet szól arról, hogy kitörve az elmúlt 20 év sztereotípiáiból olyat mutatunk a világnak, amire büszkék lehetünk.

És ha már London, vajon hányan tudnak arról a fiatal szegedi csapatról, az Antavóról, akik ott vannak Európa 20 legígéretesebb cége között és két hét után költöztek Angliába, hogy az ott talált befektetővel elinduljanak a közös úton, hogy elérjék céljaikat, valóra váltság álmaikat? Hányan ismerik Juhász Márton nevét, aki egy kórház közelében lakva nap, mint nap találkozott nyaktól lefele lebénult emberekkel? A múlt héten nyerte meg a Google és a NASA közös pályázatát, mert olyan rendszert dolgozott ki, amelyik ezeknek az embereknek a hétköznapjait segíti. Ismerjük-e a technológiai problémákért rajongó Anka Márton történetét, akinek cége már a New York-i tőzsdén van és Budapesten több mint 200 embernek ad munkát? Minden nap beszélnünk kellene arról a hihetetlen sztoriról, ahogy Árvai Péter 18 perc alatt győzte meg a TED Conference egyik vezetőjét, fektessen be cégükbe. Tudja valaki, kicsoda Szőke Márton? A Yahoo!-nál tudják, jópár éve, hogy nemcsak a cégét, de a csapatát is megvették. Tudjuk-e miért gondolják a méltán népszerű Levespontos srácok, hogy ebben az országban vállalkozni kell, hogy Budapest a lehetőségek városa? A sor itt csak terjedelmi okokból ér véget. Rengetegen vannak: hétköznapi emberek, akik sikeresek. Nem halljuk őket, mert nem a panaszé az első szó, ha problémába ütköznek.

A múlt héten a Desing Terminálban Halácsy Péter, a Prezi alapítója „csak” annyit mondott a publikumnak egy pódiumbeszélgetésen: mi vagyunk a felelősek a jövőnkért. Hihetetlen ereje volt ennek a mondatnak – nyilván azért, mert nem akárki mondta. Pedig hányszor hallottuk már ezt? Odafentről – nekik soha sem fogom (már) elhinni, hogy ez így van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. április 16. 12:14
Ez a szokásos: "ez tetszik". A szokásos tévhit, hogy mindnyájan lehetünk olyanok, mint George Clooney, ott a marsallbot, meg minden. Aztán marad a szokásos szarlapátolás. A szokásos hétköznapi szemétségek, az ügyeskedések, az arcátlan helyezkedés, a mások - és magunk - becsapása, s mindenért majd kárpótol a gyerek... Amit ilyenkor szokásom szerint idézni szoktam, ahogy G. P. írta egy telitalálatában: "...Az akarok lenni, ami akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok!..."
toportyántiszteletes.
2013. április 16. 11:05
Másként fogsz beszélni pár év múlva,mikor kitúr majd sikerre vitt üzletedből pár narancsmaffiózó,elmagyarázzák neked már elég extraprofitot kerestél élősködő...
kaktuszvirág
2013. április 16. 10:57
Vannak a született vezetők,nekik mindenhol jó,mert a vérükben van a legkisebb lehetőség kiaknázása.Aztán vannak a született beosztottak,bármilyen okosak és akárhány diplomájuk van sosem lesznek se vezetők,se vállalkozók.A harmadik típus,aki beosztottnak túl okos,vezetőnek túl hülye,így sehol nem állja meg a helyét,szerintem ezek mennek külföldre több diplomával mosogatni.
OmegaMale
2013. április 16. 10:39
A nyomorúság KÉNYELMES. Ezért választja az emberek többsége. A boldogság ERŐFESZÍTÉST igényel. És most sipirc dolgozni! XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!