Jegybanki pályainformációk

2013. április 01. 19:10

A kritérium az, hogy bármit is csinál az új vezetés, azt egy koherens, érthető monetáris politikai rendszerben kell értelmezhetővé tenni.

2013. április 01. 19:10
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Nem az a probléma, hogy az új jegybanki vezetés más módszerekkel próbálja meg az ismert gondokat kezelni, hiszen nem a korábbi módszerek pontos lekövetését kérik tőle számon. De a kritérium az, hogy bármit is csinál az új vezetés, azt egy koherens, érthető monetáris politikai rendszerben kell értelmezhetővé tenni – az apró lépésekben épülő-alakuló új monetáris politika már az elején sem tud hiteles lenni.

Ám ha a piac szereplői hisznek a jegybanknak, akkor beruházási-befektetési, sőt még fogyasztási döntéseiket is a jegybanki kamatpolitikára alapozzák, hiszen alacsonyabb kamatok mellett nem csupán a beruházások megtérülése gyorsabb, de általában mindenfajta vagyon többet ér, és magasabb fogyasztásra ösztökél. Ha viszont nem hisznek benne, akkor megpróbálják maguk kitalálni a jövőbeni kamatokat, s ez szükségképpen nagyobb kilengésekkel, túllövésekkel jár, és azzal, hogy magasabb az infláció, elmaradnak a beruházások, alacsonyabb a foglalkoztatás, azaz összességében magasabbak a társadalmi költségek.

Éppen ezért nagy a tétjük a jegybanki pályainformációknak. A klasszikus, ide vonatkozó elmélet szerint ugyanis a jegybank »szóval és tettel« befolyásolja a piac szereplőinek a jövőre vonatkozó várakozásait. A nagy kérdés most az: vajon a kevesebb-e a több, vagy éppen fordítva?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. április 02. 00:24
"A legnagyobb hibát Orbán máig egyetlen, igazi ellenfele, az általában előrelátó politikus hírében álló Gyurcsány Ferenc követte el 2006-ban, amikor megnyerte a választásokat. Neki tudnia kellett, kivel áll szemben, és akár „kékcédulák” segítségével, de minimális arányban el kellett volna veszítenie a választásokat. Ebben az esetben hosszú távra nem adott volna esélyt Orbán Viktornak, hogy még egyszer győzzön. Egy minimális többségű FIDESZ kormánynak eszébe se juthatott volna alkotmányozni, diktatúrák felé kacsintgatni, viszont szövetkezett volna a Jobbikkal, vagy annak elődjével, hogy azután mint a kisgazdákat, kifúrja őket a hatalomból – mondjuk úgy a félidő táján –, majd a 2008-as világválságban csődbe vezesse az országot, megbukjon, és végleg letűnjön a politika színpadáról. A vesztes választások után Gyurcsány Ferenc nyugodtan elmondhatta volna, utcai tüntetések nélkül, zártkörű beszédét Őszödön, a minden ízében igaz beszéd csak ott és abban a körben fejtette volna ki hatását, az MSZP megtisztulhatott volna, és így készülhetett volna a 2010-es választásokra, amelyet simán megnyert volna. Magyarország végkép leszámolt volna szélsőségeseivel, hiszen akkor már a Fidesznek sem lett volna rájuk szüksége, mivel szövetségesei miatt 2006 és 2010 között éppen eleget kapott volna a fejére a nagy létszámú számú ellenzéktől (MSZP-SZDSZ-MDF)" http://gepnarancs.hu/2013/04/jeaccuse-vadolom/
szintiboj
2013. április 01. 19:54
Szajlai az egyetlen valódi hiteles higgadt jobboldali az egész echotv-s bagázsban, csoda hogy még képernyőre engedi a széles fejű tahó...
bini
2013. április 01. 19:43
Szaljai nagyon kilóg a lóláb, mert úgy látszik, hogy neked Matolcsy fobiád van. Addig mig a NGM élén állt egyfolytában ekézted a kormány gazdaságpolitikáját és egyáltalán nem zavart a Simor vezette jegybank viselkedése. Most lóvat váltottál ami az intézményt illeti de a fobiád megmaradt Matolcsy iránt. Nem tudom, hogy Széles hogy vísel téged és meddig. Át kéne lovagolnod a nolra meg az ATV-re ahogy a többiek is és ott osztani az észt. Látod Mellár, Bot Péter Chikán is elég jól elvan és nem is kell álcázni magukat.
dönci5
2013. április 01. 19:18
A hozzáértőket kirúgták,a legjobb irodákat elfoglalták, még szakácsot is vitt magával a jobbkéz,mi akadálya lehet, hogy ezután minden flottul menjen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!