Package, you know

2013. április 04. 18:23

Nagyrészt egyetértünk az elnök úrral: a vállalkozások és a lakosság valóban akkor veszi észre a pénzügyi rendszer sérülékenységét, amikor nem képes kitermelni, megkeresni devizakötelezettségei forintellenértékét.

2013. április 04. 18:23
Iványi György
hvg.hu

A részletek ismeretének hiányában egyelőre nem látjuk át, milyen devizacsere-ügyletek azok, amelyeken a jegybank – tervezetten! – három milliárd eurót veszít (esetleg viszont forintban annál többet vagy semmit sem keres). Mozgolódnak viszont 1990-91-es emlékeink, amikor a pénzügyi összeomlás elhárításáért küzdő jegybank swap-feltételeit kihasználva – a bankrendszer néhány más, devizaforrások tekintetében mozgásképes, likvid tagjával együtt – döglöttre kerestük magunkat.

Amúgy nagyrészt egyetértünk az elnök úrral: a vállalkozások és a lakosság valóban akkor veszi észre a pénzügyi rendszer sérülékenységét, amikor nem képes kitermelni, megkeresni devizakötelezettségei forintellenértékét. Azt tanultuk viszont, hogy a saját és idegen devizák közötti árfolyameltérés – akár brutális elcsúszás – nem önmagától való. Az árfolyameltérés a reálgazdaságban bekövetkezett folyamatok, a belföldi és nemzetközi munka- és tőkehatékonyság eltéréseinek tükre, amelyet csak ideig-óráig befolyásolnak a »spekulánsok«, devizakereskedők, a források tulajdonosainak várakozásai.

Ám – elismerve, hogy a bankrendszer stabilitása és aktivitásának növelése alapvető nemzetgazdasági érdek – most tekintsünk el a pénzvilág belső üzleteitől, és fordítsuk figyelmünket a »Növekedési Hitel Program« közvetlen célcsoportja, a kis- és középvállalkozások számára megnyitott lehetőségek felé. Nem nagy tétel a bankok eszközrendszerében 500 milliárd forint, de számoljunk mégis. (Elnézést kérve a pénzügyi szakemberektől az egyszerűsített számításért; azok számára is érthetőek szeretnénk lenni, akik nem a treasuryben, vagy a bankszabályozással töltötték ifjú napjaikat.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. április 05. 10:30
Dobtáras, a kommentjeid makacs dolgok: érdemben nem kommentáltad a cikket. Pedig foxi-maxisként ráadásul tanárként min. elvárható lenne. Persze műmájerek mindig voltak és mindig lesznek...;)
tarackos
2013. április 04. 20:35
Jaja dobtáras, könnyebb fikázni, mint leírni a tiédet. Igaz, az az elsőtitkár elvtárs hangulatától függően változik...;)
Soma
2013. április 04. 19:26
", és a jegybanktörvény értelmében nem is oszthatja meg a kereskedelmi bankokkal.) Ami azt jelenti, hogy a nyújtott hitelek 99 százalékának rendben meg kell térülnie." "Az értékalkotó tevékenység kockázata menthetetlenül magasabb egy százaléknál." "Maradnak azok, akik – bankjuk által ellenőrizhető módon – kockázatmentes eszközök vásárlására használják fel a hitelt. Esetleg 5-8 százalékos hozamú állampapírokat vásárolnak belőle. Végül is – írta egy neves 20. századi szerző – nem lehet minden pofon (forint) mellé közlekedési rendőrt állítani. Amely tranzakcióval az ügyfél nem csak keres és örömet szerez a családjának, de kétségtelenül támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. " --- Három téma, amire érdemes visszatérni. Megvárom trallala és társai szakértő-véleményét. :-))
bolá
2013. április 04. 18:37
"Mozgolódnak viszont 1990-91-es emlékeink, amikor a pénzügyi összeomlás elhárításáért küzdő jegybank swap-feltételeit kihasználva – a bankrendszer néhány más, devizaforrások tekintetében mozgásképes, likvid tagjával együtt – döglöttre kerestük magunkat." - A globális imperialista finánctőke egyik komprádor kollaboránsának vallomása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!