Nem a belvíz sok, hanem mi vagyunk rossz helyen

2013. április 11. 15:53

Nem elsősorban a belvízben és a csapadékban látom a problémát, hanem azokban az emberi magatartásokban, amelyek a károkhoz vezettek.

2013. április 11. 15:53
Hetzmann Róbert
Váralja blog

„Hosszú ideje érdeklődéssel kísérem hazánk környezeti kérdéseit, még akkor is, ha ebben a témakörben korábban nem fejtettem ki álláspontomat. Most azonban - a vidékstratégiához is kapcsolódóan - szükségesnek éreztem, hogy a magyar belvízhelyzet rendkívül egyoldalú bemutatása által kialakult társadalmi képen némileg árnyaljak. Mindjárt az elején hangsúlyozom: nem a gazdasági károk tagadása, kisebbítése a szándékom - sőt, még csak az sem igaz, hogy ne éreznék együtt azokkal, akiknek a csapadékos és elhúzódó tél fejfájást okozott, amely most április közepén szerencsére már a múlté. Nap mint nap hallhatjuk a rádióban, olvashatjuk az interneten, hogy 200 ezer hektár termőföld van víz alatt Magyarországon. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy ennek a 200 ezer hektárnak (ami önmagában egyáltalán nem sok pl. a 2010-es félmillióhoz képest) csak kevesebb mint a fele szántó. Vagyis, mindössze 80 ezer hektár esetében beszélhetünk ténylegesen belvízről, a többi rét és legelő, ami eleve vízjárta (vagy időszakosan víz borította) területnek tekinthető.

Az alapvető különbség az én véleményem és a napi híradásokban elhangzó érvek között az, hogy én nem elsősorban a belvízben és a csapadékban látom a problémát, hanem azokban az emberi magatartásokban, amelyek a károkhoz vezettek. A kapitalista, a természeti erőforrásokat kizsigerelő, extenzív »fejlődést« hajszoló modell ugyanis az elmúlt évszázadok során fokozatosan egy unalmas és sivár szántóföld-országgá tette a korábban változatos és a megélhetés sokféle módját biztosító magyar vidéket, elsősorban a vizes élőhelyek lecsapolásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felician
2013. április 11. 21:05
Hehe, látom, a Rendszer önvédelme sokak szájából megnyilatkozik. Posvány, dögvész, szúnyog, és egyéb önigazoló (és érvtelen) mítoszok a Haladás virágkorából. Épp ez a "tulajdonképpen minden jól volt és van a felvilágosodás óta" című öncsitítgatás az az önsorsrontó nosztalgia, ami hagyja elsivatagosítani nem csak az országot, de a bolygót is. Ajánlom Balogh Péter munkásságát tanulmányozni Tisza és ártér ügyben http://www.baloghpeter.eoldal.hu/ A cikkszerzőnek meg respect. Lassú víz követ váj. Talán. (Bár a mindent kimagyarázó gyávaság tán még annál is szívósabb anyag.)
greg
2013. április 11. 20:41
A rendszerváltás előtt sem voltak 100% ban kiépítve a vízelvezető árkok, csatornák. Azóta a helyzet csak romlottsok árkot beszántottak. A gazdák egy része már eljutott arra a szintre hogy saját gépeivel változtasson ezen. Van akit nem érdekel hogy 20 hektáron áll a víz ha van még 1000 a dombon. A vízgazdálkodási társulás csak a csekket küldi a kotrója pincét ás, az árkokat max a közmunkások takarítják iszonyatos tempóban.
kjkj945
2013. április 11. 18:54
A TISZA Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. A folyó oly símán, oly szelíden Ballagott le parttalan medrében, Nem akarta, hogy a nap sugára Megbotoljék habjai fodrába’. Síma tükrén a piros sugárok, (Mint megannyi tündér) táncot jártak, Szinte hallott lépteik csengése, Mint parányi sarkantyúk pengése. Ahol álltam, sárga föveny-szőnyeg Volt terítve, s tartott a mezőnek, Melyen a levágott sarju-rendek, Mint a könyvben a sorok, hevertek. Túl a réten néma méltóságban Magas erdő; benne már homály van, De az alkony üszköt vet fejére, S olyan, mintha égne s folyna vére. Másfelől, a Tisza tulsó partján, Mogyoró- s rekettye-bokrok tarkán, Köztök egy csak a nyilás, azon át Látni távol kis falucska tornyát. Boldog órák szép emlékeképen Rózsafelhők usztak át az égen. Legmesszebbről rám merengve néztek Ködön át a mármarosi bércek. Semmi zaj. Az ünnepélyes csendbe Egy madár csak néha füttyentett be. Nagy távolban a malom zugása Csak olyan volt, mint szunyog dongása. Túlnan, vélem átellenben épen, Pór menyecske jött. Korsó kezében. Korsaját mig telemerítette, Rám nézett át; aztán ment sietve. Ottan némán, mozdulatlan álltam, Mintha gyökeret vert volna lábam. Lelkem édes, mély mámorba szédült A természet örök szépségétül. Oh természet, oh dicső természet! Mely nyelv merne versenyezni véled? Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz, Annál többet, annál szebbet mondasz. – Késő éjjel értem a tanyára Fris gyümölcsből készült vacsorára. Társaimmal hosszan beszélgettünk. Lobogott a rőzseláng mellettünk. Többek között szóltam én hozzájok: „Szegény Tisza, miért is bántjátok? Annyi roszat kiabáltok róla, S ő a föld legjámborabb folyója.” Pár nap mulva fél szendergésemböl Félrevert harang zugása vert föl. Jön az árviz! jön az árviz! hangzék, S tengert láttam, ahogy kitekinték. Mint az őrült, ki letépte láncát, Vágtatott a Tisza a rónán át, Zúgva, bőgve törte át a gátot, El akarta nyelni a világot! (Pest, 1847. február.)
toportyántiszteletes
2013. április 11. 18:17
Róbert ha lenne valami orbánközeli ősöd,kaphatnál te is valami BKK szerű céget olyan okos te is vagy mint a vitézy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!