Egy morzsát se másoknak

2013. április 30. 18:31

Édesanyám 1948-ban trafikengedélyt kapott. Mint hadiözvegy: az is volt. És nem is akárhol, a Szabadság tér sarkán álló Pénzintézeti Központ földszintjén.

2013. április 30. 18:31
Aczél Endre
Galamus

„Több mint tíz éve halott édesanyám 1948-ban trafikengedélyt kapott. Mint hadiözvegy: az is volt. És nem is akárhol, a Szabadság tér sarkán álló Pénzintézeti Központ földszintjén. Jó helyen, ráadásul nagykereskedői jogosítvánnyal (amellyel nem élt, mert nem tudott). De a kijárás már akkor is működött. Szerencséjét anyám annak köszönhette, hogy gyerekkori barátság kötötte össze Földi Júliával, alias Rajk Lászlónéval. Pontosan emlékszem arra az estére, amikor kézen fogott, és fölvitt Rajkék Apostol utcai villájába. Zord egy hely volt. Anyámat beengedték az őrök, engem nem. Tudom, miért kilincselt egykori barátnéjánál, az Izabella utcai, hírhedten szocdem család sarjánál. A trafik végett. Megkapta. Sokáig nem örülhetett neki, mert a PK-ból 1950-ben Kohó és Gépipari Minisztérium lett, vezetője pedig a »micisapkás« Zsofinyecz Mihály. Meglehet, a miniszter tudott róla, hogyan jutott »koncesszióhoz« az anyám, mert egy szép reggel behajolt a trafik ablakán, és megkérdezte: »Maga még mindig itt van?« Anyám másnap már nem volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2013. május 01. 13:04
Hadiözvegy, magyarul zsidó (a tisztán látás végett). A valódi hadiözvegyek fasisztáknak, reakciósoknak, horthystáknak számítottak.
kamasuka
2013. május 01. 12:25
Az MSZP és hozzá közeli rétege azért sír, mert cseszhetik a dohánylobbijukat. De ha megnézzük, akkor a szeletből szintén pont a legnagyobb maszop közeli pofázóknak jutott leginkább, ugye K. Boldvai László? ;)
torresG4
2013. május 01. 12:25
holokárpótlás....kohn bácsi dohányboltja maradhat?
kitiltott
2013. május 01. 11:56
Több a baloldalhoz és a Jobbikhoz szorosan kötődő személy is nyert a trafikpályázaton, köztük Boldvai László MSZP-s országgyűlési képviselő kampányembere, Karsai József battonyai szocialista polgármesterhez közel álló vállalkozó, valamint a jobbikos szigethalmi önkormányzati képviselő. Boldvai szerepe annak fényében különösen érdekes, hogy a politikus április 30-ei sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nógrádi megyeszékhelyen és annak környékén a Fidesz választókerületi elnökéhez közel álló barátok nyerték el a kiírt koncessziós pályázatok többségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!