Matolcsy és én

2013. március 01. 10:21

Orbánnak második ciklusa közepére egyetlen dologgal kellett már csak leszámolnia, a komcsi szakértelem mítoszával.

2013. március 01. 10:21
Szily László
Szily László
Cink

Jómagam 1994 végén lettem újságíró és az ezt követő években ismertem meg Matolcsy Györgyöt, bár egy-kétszer már előtte is összefutottam vele a Financial Times budapesti kifutófiújaként. Nem volt ez mély ismeretség, pár alkalommal találkoztunk az irodájában és általában privatizációs kérdésekről beszélgettünk, mert sok évig ez volt a szakterületem (bár ez most elég komcsigyanúsan hangzik). Matolcsy pedig az Antall-kormány alatt előbb rövid ideig a kancellária államtitkára, majd szintén pár hónapra a privatizációért felelős kormánybizottság elnöke volt. Matolcsy kifejezetten kedves, jószándékú és könnyen lelkesedő figurának tűnt. De lelkesedésében rendszeresen olyan nyilvánvaló zöldségeket hordott össze, amiket még én, a szakirányú képzettséggel egyáltalán nem rendelkező, de őszinte komcsigyűlölő kezdő újságíró is kapásból ki tudtam szúrni. Egyébként már a Financial Times tudósítója, akkori - és mostani - főnököm, Nick Denton is azért hívta föl néha, hogy valami igazán színes, az unalmas közgadászok szövegétől eltérő, viccesen hülye idézetet gyűjtsön be tőle. És Nick, velem ellentétben Oxfordban tanult közgazdaságtant, és elméletben sem fertőzhette meg a komcsi propaganda. Amúgy még Matolcsy jobboldali közgazdász kollégái is elnéző mosollyal beszéltek a Gyuriról, akit mindenki szeretett mint embert, de megmosolygott mint szaktekintélyt. 

Orbánnak tehát második ciklusa közepére egyetlen dologgal kellett már csak leszámolnia, a komcsi szakértelem mítoszával. Ez azért is tarthatta magát életben a legtovább, mert maguk a jobboldaliak is hittek benne, ami nyilván igencsak idegesítette a Vezénylő Tábornokot. Az nemkülönben, hogy ő maga is kénytelen volt igénybe venni nem jelentéktelen mennyiségű exkomcsi káder szolgálatait. Mivel a mítosz a pénzügyek, azon belül a makropénzügyek területén élt a leginkább, itt kellett látványosan kinyírni a Gonoszt.

Hát ezért lett Matolcsy György a jegybankelnök. Innentől kezdve minden titkos Lenin-fiú végképp tudni fogja, merre hány óra. A kinevezés praktikusságát számon kérni kábé annyira értelmetlen, mint az életszerűséget számon kérni egy misztériumjátékon vagy egy japán rituális színházi darabon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2013. március 01. 18:20
Egyébként a politikai szempontok és a szakértelem együtt kell, hogy alakítsa a gazdaságpolitikát. A politikus el akar valamit érni a gazdaságban, esetleg támogatni akar bizonyos rétegeket, de ahhoz, hogy hosszú távon működjön a politikája szükség van a gazdasági szakértelemre is. Az MNB-ben egyébként Matolcsy kap majd két alelnököt, és nagyjából egy hónapban egyszer lesz megszólalási lehetősége, tehát olyan nagyon nem ronthatja el. Szavazati joga egyébként az elnöknek is csak egy db van, a négy külső tag és a két alelnök egyaránt egy - egy szavazattal bír. A kevés megszólalási lehetőség miatt meg majd kevesebb alkalma lesz nyilvánvaló hülyeségeket mondani arról, hogy milyen jól teljesítünk, és mikorra fogjuk duplázni a GDP-t.
gubenc
2013. március 01. 18:15
Na és akkor most minek is örülhetnek a FIDESZ támogatói? Hogy tulajdonképpen Matolcsynak sem sikerült teljesen elkúrni a gazdaságot? És Orbán megmutatta, hogy a gazdasági miniszter akár egy Dodó majom is lehet, és mégis megy valahogy az ország szekre. Egyfelől azért érdekes elgondolkodni azon, hogy hol tartanánk, ha mondjuk Orbán mondjuk Mellár Tamást, Csaba Lászlót, Csikán Attilát, Bod Péter Ákost, vagy mást nevez ki gazdasági miniszternek és még hallgat is rá. Szerintem jobban állnánk. A másik nyilvánvaló kérdés, hogy nem csak a szerencsének, az EU vaskéznek, és a jó külső környezetnekköszönhetjük-e, hogy nem buktunk bele. Azért 2011 vége az IMF kipaterolásával 10%-os állampapir hozamokkal és sikertelen kincstárjegy aukciókkal elég húzós volt.
Szélhámló
2013. március 01. 15:56
Jobbos vagyok és szerintem ez egy remek írás lett.
devlaci2
2013. március 01. 14:35
Egyedül az nem kérdés, hogy ő a mandátuma után hova menne vígasztalódni. - Matolcsy "nézzaszemembe" György az MNB élén. http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/03/matolcsy-az-mnb-elen.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!