A Magyar Banántól a Délkeleti Sárkányig

2013. március 11. 10:31

Matolcsy György a pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloidot tartalmazó szárított gomba fogyasztása után értelmezte az ország gazdaságföldrajzát.

2013. március 11. 10:31
Szily László
Szily László
Cink

2007-ben, amikor az eki még eki volt, a fű meg fű, Gyurcsány pedig a miniszterelnök, Matolcsy György két társával, Csizmadia Norberttel és Csordás Lászlóval együtt úttörő kísérletbe kezdett: mi történik, ha pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloidot tartalmazó szárított gomba fogyasztása után próbáljuk meg értelmezni Magyarország gazdaságföldrajzi adatait? A bátor utazás eredménye »A magyar gazdaság térszerkezeti változásai - Térbeli dimenziók, fejlődési tengelyek, övezetek« című mű lett. Matolcsy, Csizmadia és Csordás ott, ahol ortodox elődeik csak városokat, számoszlopokat és grafikonokat láttak, olyan csodás dolgokat fedeztek fel, mint a Magyar Banán, az Okos Tavak, a Déli Duna Csáp, a Dél-magyarországi Bumeráng és a Dél-keleti Sárkány. (…)

Aztán beüt a »geodizájn« és megjelennek a vicces alakzatok. Ez nyilvánvalóan a tanulmány veleje. A jelen és a jövő döntéshozói 2007 óta nem vaktában költik el a fejlesztési pénzeket, hanem tisztában vannak azzal hogy az osztrák és a szlovák határ mentén ott sárgállik a magyar banán. Matolcsy persze nem ragad le a kis részleteknél, a banánt ugyanis tök önkényesen rakja össze az unalmas nevű Nyugat-magyarországi Modernizációs Vonalból és a Duna-menti Innovációs Tengelyből, jóllehet ő maga mondja, hogy ezek sajnos nem kapcsolódnak össze, mert Győr és Sopron között nincs rendes gyorsforgalmi út. De mennyire más, ha ezentúl van saját Banánunk!

A Déli Duna Csáp is furcsa, mert a Mester végig azt magyarázza, hogy mennyire eltérő mikrorégiókat fűzött össze a pompás név alatt. De jól begombázva, sőt még anélkül is ki ne a tréfás nevet választaná a lehangoló valóság helyett? A Dél-magyarországi Bumeráng is bizonytalanul repül, mert miközben bumeráng, a legfejletlenebb, legleszakadott térségekből több is erre a területre esik. De ha én a Kaposvár-Pécs-Baja-Szeged-Békéscsaba-Debrecen íven élnék, én is inkább bumeráng lennék, mint bármi más.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
interceptor
2013. március 11. 13:07
Én elolvastam ezt...Szerintem ez a Szily tuti aláírta a szívható füvekről szóló törvénymódosítási kérelmet és a cikkei fogalmazásából ítélve nem fizették meg,mert vagy keveset,vagy rossz minőségűt,parlagot szívott! Nekem ez jön le! buta kötőjel hozzánemértő bubris jude talpnyaló és f. szopó....én is aláírtam?
Claypool
2013. március 11. 11:59
Talán nem ártana átnézni a poszt alapjául szolgáló Matolcsy munkát, mert kevés abszurdabb dolgot olvastam mostanában! Ennek ismeretében nem valami megnyugtató, hogy Matolcsy ilyen bizalmat élvez odafent!
jerom960
2013. március 11. 11:37
Szily(magyarul: bolond),szerintem Te szedtél be valamit,mielőtt ezt a sok összefüggéstelen mondatot ide sercintetted!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!