Minden külső kontroll elveszett

2013. március 30. 11:23

A negyedik alkotmánymódosítás üzenete határozottan az: a kormány átmegy a falon is. Elég erősnek érzik magukat, hogy bármit megtegyenek. Interjú.

2013. március 30. 11:23
Petschnig Mária Zita
168 Óra
– Sokan úgy érvelnek: a miniszterelnök azért jobb taktikus annál, mint hogy teljes fizetésképtelenségbe sodorja az országot. Mindig csak a falig megy el. S mielőtt besokallnának a piacok, bevezet egy régóta halogatott reformot. Olyan lépést tesz, amely tetszik az EU-nak. 

– Igen, ez sokáig jellemző volt az orbáni politikára. De csak mostanáig. A negyedik alkotmánymódosítás üzenete határozottan az: a kormány átmegy a falon is. Már minden külső kontroll elveszett. Elég erősnek érzik magukat, hogy bármit megtegyenek.

Márpedig az Európai Unió egyértelműen a tudtukra adta, hogy ez nem így van. Például Orbánék hiába állították be sikertörténetnek a három százalék alatti hiánycélt, az EU nem vette ki az országot a túlzottdeficit-eljárás alól. A hitelminősítőket sem hatotta meg a szépen felrajzolt, ám tartalom nélküli számpálya. El tudja képzelni, hogy a költségvetési deficit leszorítása előbb-utóbb mégis meggyőző érv lehet?

– Attól függ, hogy az EU vezetése szakmai vagy politikai szempontok alapján mérlegel-e. Az előbbi – és persze a józan ész törvénye is – azt diktálná: egyszeri intézkedésekkel összetákolt költségvetéssel nem lehet kikerülnünk a túlzottdeficit-eljárás alól, mert azok nem vezetnek a gazdaság természetes működéséből következő fenntartható deficit és adósságráta mérséklődéséhez. De a politikai logika szerint ez mégis lehetséges. S ha így gondolják Brüsszelben, Orbánék még egy kötöttségtől megszabadulnak, és biztosan szabadon hozzáférhetnek a kohéziós alapokhoz. Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a hiánycélt bármilyen áron is tartsák.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. március 31. 08:32
Na mi van az eszement békemenet itt is randalírozik. A sok bunkó 8 általánossal, írkál össze , vissza, sok volt a kannás bor?
Dr. Kotász
2013. március 31. 07:45
Minden külső kontroll elveszett.A monetáris papnő orrát ma hajnali kettőkor három órára állították át.
ballada
2013. március 31. 01:01
Pecsnig mariska itt ossza észt, Kéri László éltársa a qrvakerítő rtl tvben heti szennyesben vihog.Mariska ne pofázz bele az ország dolgaiba ,2006ban nem pofáztál a szemkilövetés rugdosások a vízágyuk használatakor,nem értesz hozzá,ne te mond meg mi mit akarjunk. Nem vagytok tényezők.
Ászok
2013. március 30. 19:10
Fityeszhuszárok tényleg jobban értetek a gazdaságpolitikához mint a szakértő? Minannyian profik vagytok? Kérdés miben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!