1881 a bortörténelemben

2013. február 14. 16:27

A szőlészet és borászat soha nem látott ellenség ellen vívta élet-halál harcát. A filoxéravész legtombolóbb időszaka ez.

2013. február 14. 16:27
Nagy Róbert
Bor-neked

„A szőlészet és borászat soha nem látott ellenség ellen vívta élet-halál harcát. A filoxéravész legtombolóbb időszaka ez. Épp ebben az évben jelent meg a filoxéra a Dél-Dunántúlon, Budafokon, s néhány év alatt a szőlőültetvények felét elpusztította. A pusztulással együtt azonban szerencsére a vész elhárítása és a szőlők újratelepítése is megoldhatóvá vált.

A szőlőbirtokosok és az állam közös akciójával az egyetlen hatékony ellenszer, a szénkéneg mindenki számára olcsón elérhetővé vált, s 1881-ben kezdte meg működését Villányban a hazatérő Teleki Zsigmond, aki nem csupán a Chateau Teleki Borászatot alapította meg, hanem az ellenálló amerikai szőlőfajokat, illetve a belőlük vezetésével készített oltvány alapokat elkezdte tömegesen értékesíteni.

Ezzel élen járt a szőlőterületek nagyszabású rekonstrukciójában. Nemzetközileg is elismert munkája miatt nem véletlenül sorolják a világ borászatának megmentői közé. Részben a filoxéra pusztítása, s a bormennyiség csökkenése okán, az esetleges hamisítások elkerülése érdekében, s a minőségi magyar bor védelmére 1881-ben megalapult Magyarország első központi Borvizsgáló Állomása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!