Stumpf András vaksi örömei

2013. február 21. 12:21

Stumpf gondolkodását, ifjú kora ellenére, velejéig áthatja a kádárista logika.

2013. február 21. 12:21
Mihancsik Zsófia
Galamus

„Olvassák el a Heti Válasz újságíró-üdvöskéje, a Junior Príma- és Minőségi Újságírásért-díjas Stumpf András cikkét L. Simon László menesztéséről. Hogy lássák, mekkora bajban van, és a baj miatt mekkora logikai bukfencekre kényszerül az a publicista, akinek a gondolkodását, ifjú kora ellenére, velejéig áthatja a kádárista logika.

A politikai megbélyegzés, persze – »hiszteroliberális«-nak nevezni azokat, akik merészelnek másként gondolkozni és értékelni, mint amit a párt- és kormányirányvonal megkövetel – már a késői kádárizmusban sem volt kurrens harci eszköz. Az jóval korábbi és sötétebb időszakok szüleménye. De tény, hogy van hová visszacsatolniuk a mai pártelkötelezetteknek.

De a lényeg nem a szóhasználat, hanem a gondolkodásmód. Stumpf ugyanis azt állítja, noha láthatólag nem érti, miféle botrányos dolgot beszél, hogy egy rendszer (egy kormányzás) megítélésének nincsen érvényes külső, csak belső nézőpontja. Méghozzá a hatalomvédte bensőség attitűdjével – szintén a kádárizmus alapmagatartása, még ha a jelzős szerkezet Thomas Manntól való is –, amelynek feltétele a hatalom nemismerése (ha a beszélő hajlandó lenne megismerni, kénytelen lenne kritikailag viszonyulni hozzá) és a hatalomhoz tartozás tudata (noha a beszélő csak bármikor lecserélhető, apró használati eszköz, kis fogaskerék a hatalom önfenntartásának szörnyű gépezetében).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishusi69
2013. február 21. 17:51
Cuki, amikor a Kádár kor haszonélvezői (Mihancsik, Bolgár, Avar, stb) pocskondiázzák a Kádár rendszert. Szegény Kádár atyánk forog a sírjában...
Fakutya őrnagy
2013. február 21. 17:49
Hol idomitják ezeket a faszkomcsikat, hogy egyszerre mind kádárizással jön elő? Minek hazudják ugyanazt harmincan?
Next adósság
2013. február 21. 17:05
Zsófi néni az ÁVH körmös osztályán jó lenne előválogatónak a kocsonnya Bauer módra szekcióban. Hümm!
marko11
2013. február 21. 16:27
Kurva unalmas és álságos egymás lekádározása egy olyan országban, ahol Kádárt még királynak is megválasztották volna. Csakhogy UTÓLAG kiderült, hogy milyen szar volt akkor, most meg (elmúlt húsz év!) milyen jó lett. Ugye?! Most lehet komcsizni, moldovázni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!