Erdő Péter esélyei a pápaságra

2013. február 26. 12:03

A felsorolt nyomos érvek ellenére azért semmiképpen ne zárjuk ki teljesen azt a lehetőséget, hogy Erdő Péter esztergom-budapesti bíboros érsekből mégis pápa lehet.

2013. február 26. 12:03
Jakab Attila
IDEA Intézet Blog

Próbáljuk meg mégis behatóbban megvizsgálni a kérdést. Miért lehetne pápa Erdő Péter esztergom-budapesti bíboros-érsek?

Elsősorban azért, mert bírja XVI. Benedek pápa és a(z új)konzervatív körök bizalmát, hiszen teljes mértékben ezen irányvonal eszmeiségét osztja és képviseli. Egyházfői működésében nem kap hangsúlyos szerepet a társadalmi elemzés, a társadalmi kérdésekre (igazságtalanság, szolidaritás hiánya, szegények kriminalizálása stb.) való reflektálás, nehezen viseli a kritikát és a gondolatszabadságot, a feudális típusú és tekintélyelvű struktúrák fenntartásának híve, mondhatni semmit nem tett a magyar teológia időszerűvé tétele érdekében, ellenben rendkívül fontosnak tartja a politikai szférával való szoros együttműködést a társadalom befolyásolása és hatékonyabb ellenőrzése céljából. Minden bizonnyal nem a véletlen műve, hogy székesfehérvári segédpüspökként és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektoraként ő elnökölt 2002. május 11-én az Opus Dei alapítója, Josémaria Escriva de Balaguer, születésének centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségeken; majd 2002. december 7-én ő lett az esztergom-budapesti érsek.

Ez az ideológiai hűség és megfelelés azonban természetesen kevés ahhoz, hogy hatékonyan ellensúlyozza mindazokat a hátrányokat, amelyek Erdő Péter esélyeit a pápaságra jelentős mértékben rontják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2013. február 28. 08:30
Egy vallásellenest mit érdekel, ki lesz a pápa?
kalhana
2013. február 28. 08:30
Tényleg kellene már egy komcsi-libsi-progresszista pápa, aki buzi papokat szentel és dogmává teszi, hogy nincs isten. Kapna egy kis vállveregetést Jakab Attilától is.
orion
2013. február 28. 01:52
Szóval elolvastad az egészet. Én inkább ezt idézem, mivel hibátlanul megvilágítja a t(????). szerző végtelen elfogultságát, kormányellenességét és agybeteg szemléletét : Erdő Péter lényegében véve szótlanul nézi mind a semmiféle tényleges társadalmi támogatással nem rendelkező KDNP ámokfutását, mint pedig a szinkretista, pogány elemekkel telített, mélységesen antiszociális „nemzeti-keresztény” rezsim tombolását. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a 2013 szeptemberétől bevezetésre kerülő kötelezően választható hittan, illetve erkölcstan iskolai oktatása problémák és konfliktusok sokaságát generálja majd, tovább erősítve a társadalmi feszültségeket. Milyen tekintélye lehetne egy olyan pápának, aki hazájában az önkényes és öntörvényű politikai hatalmasság engedelmes és engedékeny eszköze volt? Kizárt, hogy Erdő Péter megválasztását az Orbán-rezsim ne próbálná meg kihasználni, saját hatalmas politikai sikerének elkönyvelni, s azt így is kommunikálni. Ez a Jakab nevű nem kicsit beteg.Orbán rezsim, hatalmi hittan, Opus Dei- csodálom, hogy az inkvizíció kimaradt.
brabant89
2013. február 28. 01:44
"És természetesen ott van az államszocialista múlt feltáratlan, tisztázatlan és lezáratlan (mert lezárhatatlan) öröksége. Az egészben talán ez az a hatalmas kolonc, amely Erdő Péter esztergom-budapesti bíboros-érseket eleve esélytelenné teszi a pápaságra. Semmiképpen nem szabad ugyanis figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Erdő Péter 1987 márciusa és szeptembere között a Pápai Magyar Intézet (Szabó Gyula plébános-egyháztörténész könyvének címe szerint a „magyar hírszerzés előretolt bástyája”; Püski, Budapest, 2011) megbízott rektora volt. Ez abból a szempontból problémás és nyugtalanító, hogy mind az elődje Dankó László (1979–1987; „Körmöczi” és „Bajai Péter”), későbbi kalocsai püspök, mind pedig az utódja, Keresztes Szilárd (1987–1988; „Nyiri” és „Keleti”), későbbi hajdúdorogi görög katolikus megyéspüspök, bizonyítottan dolgoztak a BM III/III-as (belső elhárítás) és a III/I-es (hírszerzés) Csoportfőnökségeknek. Erről a római intézeti vezetői megbízásról Erdő Péter nem beszél, mintha szeretné azt kitörölni az életéből és az emlékezetéből (lásd Hitem: kegyelem, Kairosz, Budapest, 2008, 44-46. old.)."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!