A zsidó, az indián, a Reagan és a Cink-szerkesztő utaznak a vonaton

2013. január 02. 10:22

Szóval ez itt a Cink, a Gawker Médiabirodalom első magyar nyelvű blogja. A Gawker a legmenőbb magyarközeli médiavállalkozás a világon.

2013. január 02. 10:22
Szily László
Szily László
Cink

„Szóval ez itt a Cink, a Gawker Médiabirodalom első magyar nyelvű blogja. A Gawker a legmenőbb magyarközeli médiavállalkozás a világon: az a félig magyar származású Nick Denton alapította, aki a kilencvenes évek elején még a Financial Times budapesti tudósítója volt (akkoriban én voltam a titkára), aztán addig tudósított a nyugati parti internetrobbanásról, amíg meg nem jött az esze, abbahagyta az újságírást és beállt internetes vállalkozónak.

A Gawker-birodalmat - amit a sorban legelső blogról, a manhattani médiapletykákról író Gawkerről neveztek el - már New Yorkban alapította, 2oo3-ban. Mármint ő New Yorkban volt, a cég azonban kezdetben Budapesten, hogy még erősebb legyen a magyar vonal. Pár év alatt ez lett a világ legsikeresebb blogláncolata, a »komoly újságírás« utáni blogos-mikroblogos korszak legsikeresebbje a Huffington Post mellett. A Gawker Mediának nyolc nagy amerikai blogja van, a Gawker, az autókról szóló Jalopnik, a sportos Deadspin, a teches Gizmodo, a sci-fis io9, a számítógépesjátékos Kotaku, az ironikusan csajos Jezebel és a szuperpraktikus tanácsokat adó Lifehacker. És most már a Cink. A teljes blogbrodalom, az összes blog fejlesztői nagyrészt itt ülnek Budapesten, abban dúsan telistukkózott nagypolgári lakásban, ahol pórázra fűzött, szelidített PR-osok morgása szolgáltatja a háttérzajt a Cink szerkesztősége is található.

A gyanakvóbb olvasó talán már most felteszi magában a kérdést: mi a részeges kormányhivatal-vezető állami földjéért indít magyar médiapiaci vállakozást egy ilyen világszintű nagykutya? A válasz az, hogy a Cink ebben az értelemben nem magyar médiapiaci vállalkozás. Hála istennek! Ugyanis, ha ügyesen csináljuk, ez lehet a magyar blogok HBO-ja. Mármint nem mennek majd rajta klassz sorozatok, viszont annyira független lesz, hogy az szinte már túlzás, például azért, mert még hirdetések sem fognak futni rajta.

Ez azért lehetséges, mert a Cink létének második számú célja - azután persze, hogy minden eddiginél jobban szórakoztassa az olvasókat - az lesz, hogy a Kinja legújabb fejlesztéseit teszteljék/jük rajta. A Kinja a Gawker friss dobása, egy most induló izé, ami egyszerre blog-, mikroblog-, komment- és fórummotor, ami ráadásul zseblámpaként és mobil szögmérőként is használható, bónuszként felporszívózza a padlót és meghugyoztatja a kutyát. A Kinja jelenleg egy még csak bétaverzió korban járó zseniális embrió, amiből többek között azért lesz úgynevezett gyilkos alkalmazás, mert a magyar olvasók lépésről lépésre megmondhatják, mi a jó benne, és mi a rossz. Ami eddig talán soha nem történt meg, az most napi gyakorlat lesz: a magyar olvasók kapnak meg a világon először egy élvonalbeli internetes újítást, a végleges verzió pedig az ő véleményük alapján alakul ki lépésről lépésre. A termék ezért persze gyakran kissé sorjás lesz és még olajszagú, de kárpótolhat az érzés, hogy az elpuhult New York-i olvasók hozzánk képest heteket-hónapokat várhatnak az újításokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. január 04. 15:57
"zsidó az indián" Neked is gyanús a Winnetou? Hümm!
Fakutya tizedes
2013. január 04. 15:56
Szily! Taglald inkább a Lámpaernyőt!
GV0917
2013. január 04. 15:56
No tarkafejű báránykám,előkerültél,mint a fületlen bőgre a ganaédombról? Hála Istennek, de régen nem láttalak! Meg úgy látszik a beharangozásod alapján,hogy nem is foglak!
drkovax
2013. január 04. 15:55
Annyir, de annyira független lesz, hogy csak a tuljadonosi kör véleményét fogja visszhangozni. Az meg az FT korabeli pesti tudósításai alapján, sajnos előre láthatóan durvány egyoldalú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!