Barátságban a környezettel

2013. január 04. 11:13

Ma már igazolható tény, hogy azok az országok rendelkeznek a legerősebb gazdasággal Európában, ahol már a 90-es évek óta környezetvédelmi logika áll az adókivetés mögött.

2013. január 04. 11:13
Frei Tamás
Metropol

„Merthogy a környezetszennyezőbbek adója, de még az autópálya-matricája is kétszer annyiba kerül, mint egy takarékos autóé. Onnantól kezdve már nem probléma összeülni reggelente a kollégákkal egy autóba, főleg, hogy ha többen utaznak egy gépkocsiban, akkor az haladhat a buszsávban, vagyis gyorsabban lehet közlekedni a csúcsforgalomban. Eredetileg mindez különadónak tűnt, újabb sarcnak, de végül gazdaságserkentő hatása lett. Igazságos megoldás, mert a gazdagabbak, akik többet fűtenek, nagyobb házakban élnek, kényelmesebb, drágább autókkal járnak, vagyis nagyobb kanállal merítenek az életből, a fogyasztás nagy asztaláról, mostantól extrán többet fizetnek. Viszont bárkinek, még nekik is adva a lehetőség, hogy alkalmazkodjanak, nem pedig fűnyírószerűen, ugyanolyan mértékű adókulcsokkal kaszálja mindenki pénztárcáját a kormány.

Az Európai Unió a közelmúltban épp az ír példa okán rájött, és a tagországoknak intenzíven ajánlja, hogy kormányaik a személyi jövedelemadó és a vállalkozásokat sújtó terhek helyett inkább a környezetvédelmi adókon keresztül határozzák meg a makrogazdasági irányokat. Mert ez jobb, tisztább, igazságosabb megoldás, mint a cégekre és a lakosságra kivetett adópolitikával manőverezni. Ma már igazolható tény, hogy azok az országok (például Svédország, Dánia, Hollandia) rendelkeznek a legerősebb gazdasággal Európában, ahol már a 90-es évek óta környezetvédelmi logika áll az adókivetés mögött. Japán, Ausztrália és még jó néhány felvilágosult állam (lásd Florida) dolgozik jelenleg is gőzerővel azon, hogy megtalálja az optimális megoldást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. január 04. 16:14
Pont fordítva van, ahogy ez a firkász levezeti. A kutató mondja bolhának ugorj! A bolha ugrik. Kitépí egy lábát, ugorj!, ugrik. Kitépi még egy lábát, ugorj!, ugrik. Kitépi az összeset, nem ugrik. Következtetés: bolhának a lábában a füle..
Thor911
2013. január 04. 14:23
A környezetvédelem gazdaságilag teljesen logikus és igazolható! Röviden ennyi! Hosszabban: 1. Ha takarékosabb fűtőtesteket használunk, kevesebb energia fogy ami sokkal kevesebb külföldről megvásárolt energiahordozót jelent, ami csökkenti a devizakiáramlást... 2. A zöld energia, mint a nap, szél, vízenergia helyi energia ami az 1. pontot erősíti! Nem mellesleg ezekre cégeket lehet alapítani akik aztán külföldre terjeszkedhetnek! 3. A gondosan megválogatott és kevesebb vásárolt élelmiszer(értsd, nem 30 kiló akciósan 30 pénzért aminek a fele aztán úgyis megromlik, hanem 15 kiló 20 pénzért ami viszont mind elfogy) kevesebb pénzkiadást jelent, több exportálható terméket(ami megmarad így), vagy több fennmaradó területet akár erdőknek(vadász-, túrázos- stb túrizmus erősítése) akár zöld erőműveknek stb! És a sor végtelen! Nem kell sötétzölden gondolkodni ahhoz hogy lássuk, sok ország azért fejlődik és gazdagodik mert amit az egyik oldalon megspórolnak azt a másik oldalon hasznosan el tudják költeni!!!
Robinzon Kurzor
2013. január 04. 12:27
"Ma már igazolható tény, hogy azok az országok rendelkeznek a legerősebb gazdasággal Európában, ahol már a 90-es évek óta környezetvédelmi logika áll az adókivetés mögött" És vajon azért, vagy annak ellenére?
nahát-nahát
2013. január 04. 12:15
"Igazságos megoldás, mert a gazdagabbak, akik többet fűtenek, nagyobb házakban élnek, kényelmesebb, drágább autókkal járnak, vagyis nagyobb kanállal merítenek az életből, a fogyasztás nagy asztaláról, mostantól extrán többet fizetnek" Ez egy tételes marhaság! A többgyermekes családok is nagyobb lakásban élnek, nagyobb autóval járnak, mégsem a luxust hajszolják!!! Frei Tamás, árulj inkább kávét....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!