Szekuláris Monica-show: tilos betlehemezni

2012. november 21. 17:42

A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve.

2012. november 21. 17:42
Szilvay Gergely
Mandiner

Szabad-e betlehemezni? – hangzott fel régen a kérdés karácsony körül a falvakban. Hogy a betlehemező gyermekeket nem mindig jámbor szándékok vezették, arról Fekete István ír megkapó novellákat Téli karácsony című kis kötetében. Nos, a Szent Ágoston édesanyjáról, Szent Mónikáról elnevezett, Los Angeles-szel egybeépült amerikai városban, Santa Monicában a kérdésre nemmel válaszolt a városi tanács. Persze arrafelé nem subás gyermekek járnak házról házra, csupán a szokásos adventi-karácsonyi betlehemeket szerette volna felállítani a Santa Monica-i Betlehem Tanács, ahogy az elmúlt hatvan évben is tette.

A helyi ateisták a város vezetésénél kezdeményezték, hogy tiltsák be a betlehemeket, pontosabban minden „látogatatlan kiállítást” a közterületen; de az ötlet bevallottan a betlehemek ellen irányult, miután egy bizonyos Damon Vixnek elkezdte sérteni a szemét a jelenet, és sikerült támogatókat találnia az ötletéhez. Miután a kerületi bíróság úgy határozott, hogy a városnak joga van betiltósdiba kezdeni, Santa Monica betiltotta a betlehemeket.

Annie Laurie Gaylor, a Freedom From Religion Foundation elnöke szerint a vallás egyszerűen nem való a közterekre, és épp elég, hogy minden sarkon „adómentes” templom áll. Továbbá szerinte a döntés az állam és az egyház szétválasztásának fenntartását szolgálja. A betlehemesek fellebbeztek a döntés ellen, amit a vallásszabadság elleni sérelemnek tartanak. Emellett hozzátették, hogy ez a harc örökké tart majd, s ez még csak a kezdete a karácsonyi háborúnak.

A Gawker cikkének kommentjeiben feltűnik egy, a döntést támogató keresztény: szerinte legyen elég a díszítés és ne utaljanak egy vallásra sem. Van viszont egy tiltást nem támogató ateista is (feltételezem, hogy a legtöbb ateistát egyáltalán nem zavarják a köztéri betlehemek, amelyeket egyszerűen kedves hagyománynak tartanak). Olyan is akad, aki felveti az ötletet, hogy más vallások is kapjanak helyet a betlehemek mellett. Szép hippi gondolat – kár, hogy a karácsony specifikusan keresztény ünnep, esetleg még az egykori pogány fényünnep felélesztői tudnának felzárkózni valamivel. Vajon Santa Monica belterületén kívül lehet-e betlehemet állítani? Csattanós válasz lenne körbevenni a várost betlehemekkel.

A döntés abszurditását felesleges magyarázni, ez csak a szokásos tolerancia-diktatúra újratöltve. Kérdés, hogy Santa Monica közterei mióta az állam kifejezett reprezentánsai; illetve hogy az államnak el kell-e fogadnia, hogy állampolgárai közösségei nyilvánosan ünnepelnek? Lenne még pár hasonló ötletünk: templomrombolás; keresztények katakombákba száműzése; a város nevéből a Szent jelző eltávolítása. Legyen csak Monica. Los Angeles pedig Los. Ja, és mindenképp örülnénk, ha ezentúl államilag szabályoznák a tolerancia nevében az angolszász világban (plusz az EU-ban), hogy Santa Claus ezentúl legyen csak Claus.

További ötleteket várunk olvasóinktól a nyilvánosságban is megjelenő, jászolhoz és Kisjézushoz hasonlóan sértő keresztény hagyományok áramvonalasítására és tolerancia-faktorának emelésére.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2012. december 25. 20:30
Lépjünk hátrébb: Ízisz a karján a kis Hórusszal ugyan kire hajaz? Máriára kisjézussal.
Fakutya tizedes
2012. december 25. 20:30
Náci.
Fakutya tizedes
2012. december 25. 20:30
Egyáltalán: miért kellene istennek megbocsátania, hisz az embert saját elképzelései szerint teremtette meg, minden jó és rossz tulajdonságával egyetemben?
Akitlosz
2012. december 25. 19:50
A frászt. A keresztények Szűz Mária figuráját az egyiptomi Izísz istennő, isten anyja ihlette, mivel az Ízisz kultusz eléggé elterjedt volt az egész római birodalomban, így a keresztények is akartak maguknak egy szűzies isten anyja figurát a konkurens "pogányokkal" szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!