Vallásszabadság

2012. november 25. 17:47

Santa Monica ateistáit zavarják a betlehemesek, mert meggyőződésükkel ellentétesek, s a vallás egyszerűen nem való a közterekre. Be kell tiltani!

2012. november 25. 17:47
Sz. Tóth Ildikó
Reposzt.hu

Ajaj - jut eszembe, nálunk két templom is áll a város közepén, köztéren. Kereszttel, csillaggal, vallási jelképekkel. Hátha zavar valakit. Nem kéne lerombolni?

Sőt - ó, minő gátlástalan megsértése a lelkiismereti szabadságnak, vagy a szétválasztásnak vagy minek - az egyik főterünkön hatalmas adventi koszorút is fel fognak állítani, amin a decemberi hétvégéken még gyertyát is gyújt a város közössége. Nem kellene ezt betiltani?

 

Mi az, ami ennyire zavar minket, embereket? Amit olyan nagyon szét akarunk választani (akár úgy, hogy legyen egy kizárólagos államvallás, akár úgy, hogy ne legyen semmilyen), amit le akarunk dönteni, be akarunk tiltani? Vallásos vagy ateista-hívő agresszivitás - egykutya.

 

Csak kérdezek. Induljon bennünk útra ez a kérdés a harmadik évezred lassan érkező adventjében. Csak kérdezek, míg eszembe jut valaki, aki szintén olyasmit mondott: Romboljátok le a templomot! - és így folytatta: Három nap alatt felépítem azt.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2012. november 30. 23:55
...le kéne már szögezni,...hogy "ateista-vallás" nincs! ...sőt, olyan sincs, hogy "ateizmus"...attól hogy használják ezt a szót...azért ez még önmagában egy logikai nonszensz...u.úgy akár a "hittudomány" szóösszetétel.. Egy olyan embert (ateistát?), aki nem hisz a transzcendencia létezésében, igen könnyű meggyőzni, akár egy egyszerű, tapasztalati élménnyel is.... ...azonban egy hívőt igazán soha nem ingatja meg a hitében semmi sem. Mondjuk, ez nem baj,...csak nem kéne ezt a kettőt összemosni.
korona
2012. november 27. 15:56
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- Prohászka Ottokár: Több békességet! "A keleti egyház s a reformáció is a kereszténység alapján áll, ez adja jellegüket, s ez alapja Krisztushoz való tartozásnak, s épp ezért az egyházhoz való tartozásnak is. Részt vesznek Krisztus áldásaiban, van evangéliumuk, vannak szentségeik, az orosz egyháztól pedig a szentség karizmáját sem tagadhatjuk el. Tudom, hogy vannak más kötelékek is, melyek Krisztus egyházának egységét jellemzik s eszközlik, ilyen elsősorban az egyházi tekintélynek való meghódolás, mert Krisztus akarata, hogy pásztorunk legyen, ki az ő helyén álljon s vezessen, aki pedig nem hódol a tekintélynek, abban nincs meg az a benső, éltető összeköttetés, mely a krisztusi élet teljes kifejlesztésére vezet, mindazonáltal bizonyos, hogy sok dogma is összeköt minket. Ezt mind azért mondom, hogy ne taszítsunk el senkit, hanem testvérünkül nézzük, s törekedjünk, hogy közelebb jusson. Az anarchia s a közfegyelmezetlenség korszakában a keresztény hit, az egyház és a krisztusi szeretet vannak hivatva az emberiség vezetésére. Kell a szellemi érdekeknek is a szervezet, de a lelkeket a legmélyebb egységre a hitnek a lelke, a szeretet fűzi egybe. Higgyünk úgy, hogy szeretni tudjunk-szeretni úgy, hogy vonzzunk. Ne legyen a szervezet korlátjává, hiszen a szellem a formán túl is árad, s az Isten kegyelme minden embernek adatik, adatik azoknak, kik egészen Krisztuséi- de azoknak is , kik még nem tartoznak hozzá úgy, mint kellene, hogy teljesen övéi legyenek. Ha így megértjük az Isten gondolatait, s alkalmazkodunk hozzájuk, akkor az Isten dicsőségét szolgáló történelmi fejlődésben folyton új harmóniákra akadunk, s érezzük a jóakaratú embereknek szánt isteni békét." -Prohászka Ottokár-
Öreg
2012. november 26. 12:18
Mindenesetre ha ugyanon ídézek, mármint Jézustól, nevük nem lesz azok között feljegyezve, akiket majd várok az Atya országában./ Ez igaz a templomokat és mást rombolókra is/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!