A féltudású elit alternatívája

2012. november 19. 13:30

Ha ezen a pályán haladunk, akkor kulturális és gazdasági értelemben is periféria sodródunk.

2012. november 19. 13:30
Publius Hungaricus
Index

„Olyan szervezetekre és közösségekre van szükség, ahol a releváns tudás fontossága és a teljesítményorientáció gyökeret ereszthet és szárba szökhet. Ezek a mini amúgy-ok megvédhetik az oda tartozókat az első időszakban. Olyan kutatói csapatok kellenek, mint a Roska Tamás vagy a Simonyi Károly vezette; olyan cégek, mint a Concorde vagy a Graphisoft; olyan és olyan kezdeményezések, mint a Bűvös Szakács vagy a Csillagszemű Táncegyüttes; olyan orgánumok, mint az Info Rádió. Valami miatt azonban nagyon kevés hasonló példa van. Minden bizonnyal azért, mert az ezígy-ben túl sok mindennek kell szerencsésen együtt lennie ahhoz, hogy ilyen kezdeményezések sikeresek legyenek. Egyszerre kell egy jó üzleti vagy »társadalmi« vállalkozó, tőke, szellemi társak, és persze kapcsolatok.

Az amúgy ügyéért tenni kívánók döntő többségének ma még hiányzik egy-két tényező a fentiek közül. E lyukak betöméséhez olyan koordinációs intézmények kellenének, amik lehetővé tennék, hogy a hiányzó tényezők iránti kereslet megtalálhassa a kínálatot.
Olyan szervezeteket és fórumokat kell létrehozni, amelyek kapcsolatot teremtenek az amúgy-ban érdekelt vállalkozó szelleműek között – anélkül, hogy amolyan központként megpróbálnák megmondani, hogy mit is csináljanak a többiek. Az amúgy-ért tenni szándékozó csoportok közül pedig néhánynak fel kell vállalnia nemzeti stratégiai kérdések nyilvános elemzését, sőt azokban megoldási lehetőségek azonosítását és megvalósításuk előmozdítását is. Részben azért, mert az ezekben elért siker rendkívül nagy láthatóságot és legitimációt biztosítana az amúgy ügyének.

De még inkább azért, mert jó pár ügyben tíz év múlva egyszerűen késő lesz. Az európai gazdasági térséghez való integrációnk stratégiája vagy a kulturális globalizációhoz való viszonyunk például éppen olyan kérdések, amikre nem halogatható a válasz, mert később már nem leszünk döntési helyzetben. Ha a következő egy-két évben sikerül néhány nagy és számos kisebb kérdésben hitelesen újat mondani, nívós vitát provokálni, akkor kijelenthető lesz, hogy tényleg megtettük az első lépéseket. Hogy van reális alternatíva. Hogy a nyolcvanas évek sem tartanak majd örökké.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2012. november 20. 05:27
Ugyanolyan túlhype-olt írásocska, mint a másik jómadáré, a "Tőlem ezér nem kapsz munkát".
HSL
2012. november 19. 19:23
zsír cikk
laci0011
2012. november 19. 18:41
A hatalmon lévő csatornalakó gengszterek,megprópálják a hazánkat a saját szintjükre zülleszteni!Kevesek lesznek!
kjkj945
2012. november 19. 16:55
""miénk a fejlett világ egyik legnagyobbra hizlalt állami szektora nekünk csak sztárjaink vannak, elismert szakembereink nem nagyon a mai magyar elit nem tanult meg alkotni "" Menjen mindegyik a levesbe!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!