A múlt groteszk emléke: a szadeszos retorika

2012. november 08. 07:07

Kétségtelen tény, hogy az SZDSZ retorikája lassan nem csak a közbeszédből, de üzembiztosan kopik ki a nemzet közös tudatalattijából is. És úgy őszintén: hiányzik a francnak.

2012. november 08. 07:07
Nuszbaum Tibor
Fent és Lent

„Ha volt értelme, hogy, végérvényesen és örökre eltűnjön a közéletből az SZDSZ és mindaz, amit képviselt, akkor az az, hogy kínosnak érezték nemzeti önbecsülésünket. Sőt, nem csak annak érezték, de szinte bűntudatot igyekeztek okozni mindenkiben, akiben csordogált némi egészséges patriotizmus. Felszabadító élmény volt, mikor magunk mögött hagytuk ezt az egész őrületet.

Kettős állampolgárság, Trianon emléknap – ezek voltak 2010 után az összmagyarság felé tett szimbolikus gesztusok kormányzati részről. A történelmi igazságérzet helyreállítása szempontjából azt is mondhatjuk rossz szóval élve, hogy ezek »jártak« a 2004-es kettős állampolgársági népszavazás során megalázott határon túli magyaroknak. A választójog megadásának ötlete viszont már pusztán napi politikai érdekből született meg Fideszék fejében. Nem jó, ha a hatalom a történelmi okokból külföldön élő magyarokat eszközként kívánja fölhasználni saját pozíciójának megerősítésére, ahogy ez most is történik. Kívánatosabb lenne inkább erősíteni önrendelkezési jogaikat.

Persze, attól, hogy ráírják egy tejfölre, hogy »Székely«, még nem fogunk érte 300 forintot fizetni. Ahogy a giccs sem válik értékessé, ha nemzeti mázzal öntjük nyakon. Viszont kétségtelen tény, hogy az SZDSZ retorikája lassan nem csak a közbeszédből, de üzembiztosan kopik ki a nemzet közös tudatalattijából is. És úgy őszintén: hiányzik a francnak. Ezért is volt meglepő rábukkanni, mégpedig az Index blogketrec legtetején Bornai Tibor blogbejegyzésére, mely a Muszáj ezt? Címet viseli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. november 08. 11:22
Tetszett a cikk, de szeretném megjegyezni, hogy szerintem ez a jól leírt szdsz mentalitás (sajnos) nem tűnt el, csak részben elbizonytalanodott a 2010-es pofánvágás után, részben pedig nem rendelkezik azzal a médiatöblettel, ami jobban láthatóvá tenné. Remélem viszont, hogy az újratermelődésük lelassult vagy megállt.
gvarga10
2012. november 08. 09:07
Nuszbaum Tibor szájából legalább elhangzott az, amire olyan sokat vártunk-volna! Az SZDSZ olyn,mint a mesebeli skorpió. Megkéri a békát,vinné át a folyón,amit a béka meg is tesz.Ám a folyó közepén alattomosan beleszúr a békába! Miért tetted ezt,te szerencsétlen?Most mindketten itt pusztulunk!-nem tehetek róla,ilyen a természetem,feleli a skorpió! Az MSZP-ben azóta hat a skorpióméreg,még erősen szédeleg.A Nuszbaum Tibor szirénhangjai mellet azért megjelenik az ifjú skorpió halálos mérge a faroktüskéjén! Nem tehet róla,ilyen a természete!
ShamrockJ
2012. november 08. 08:37
Sajnos az SZDSZ-es retorika, ergo zsiraf retorika meg mindig ott el a gyurcsanyparti biohulladekoknal, meg sokszor a millas/szolidaritas lehutok is megvillantjak ugyanazokat a frazisokat.
OrangeOrder
2012. november 08. 08:20
Kösz, azért egy kis oldalvágás kellett megint a Fidesznek is, nehogy lenarancsdroidozzanak, te mindentudó független, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!