Unortodox adósság

2012. november 18. 15:10

Habár az Orbán-kormány harcot hirdetett az államadósság mutatója ellen, valójában nem változtatott az előtte lévő kormányok populista, a valóságtól elrugaszkodó politikáján.

2012. november 18. 15:10
Mihalovits Ervin
Publius

„Az elmúlt napokban a gáz- és az árampiaci szereplők is megkongatták a vészharangot. Mindkét iparág az alacsony, központilag meghatározott árakra panaszkodik. A Pénzcentrum cikkében ezt így foglalták össze: »A földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg«. Nem nehéz kitalálni, hogy a »budapesti minisztériumban« meghatározott érték a beszerzési és szolgáltatási ár alatt van.

Adódik a kérdés, hogy mi lesz ennek a következménye. Az Index írásának címe szerint »két-három év, és jöhetnek az áramkimaradások«. Furcsán hangzik, hisz ez nem jellemző Magyarországon. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ezek a cégek veszteségeiket minimalizálandó, nem hogy nem fejlesztik az infrastruktúrájukat (ami az előrejelzések szerinti középtávú keresletnövekedés miatt szükséges lenne), hanem a már meglévőt sem tudják karbantartani. Márpedig az infrastruktúra amortizálódik, és bár annak felújítása/pótlása eltolható, valamikor meg kell lépni, különben nagyobb problémák léphetnek fel a szolgáltatásban. Ekkor viszont ezek költsége egyszerre, nagy összegben jelentkezik, amit végül úgyis közvetlenül a díjban, vagy közvetve adók formájában a fogyasztók fizetnek meg. Vagy a felújítás elmarad, és olyan állapotok lesznek, mint amit naponta tapasztalunk a matuzsálemi korban lévő buszok lerobbanása, az 5 km/h-val közlekedő metrók és a rendszeres pályahibák miatt késő vonatok esetében.

Habár az Orbán-kormány harcot hirdetett az államadósság mutatója ellen, valójában nem változtatott az előtte lévő kormányok populista, a valóságtól elrugaszkodó politikáján. Sőt, új szintre lépve ezen a létrán, már a gazdaság alapját adó bankokat és cégeket sarcolja. Ezek mellett nem olyan feltűnő, de közben cselesen - az államadósságba nem beleszámítandó, a közszolgáltatások infrastruktúrájának felújításának elmaradásából keletkező amortizációval és a szükséges befektetések megfojtásával - egy új eszközt talált a jövő feléléséhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. november 18. 16:35
Ervin drága, te hány éves vagy? Mert a tapasztalatlanoknak, ellenben könyvből és vezércikkekből szerzett "tudás" birtokosainak magabiztosságával nyilatkozol a dolgokról. Mondok neked néhány hasonló megdöthetetlen közgazdasági aranyszabályt a rendszerváltás hőskorából: - a teljes, gyors és tömeges privatizáció azért kell, hogy az állam leépíthesse az adósságállományát - a sokkterápia a helyes, hogy az alkalmazkodásra képtelen állami mamutok romjain felnőhessen az új gazdaság - a tőkének nincs nemzetisége, ezért honi iparpolitikára nincs szükség, - az energetikai ill. egyéb közmű privatizáció garantált 8%os hozam biztosítása mellett azért jó, mert a befektetők majd beruháznak és párhuzamosan az olcsóbb működtetésben lesznek érdekeltek (ja, hogy nyugaton a közműveket nemigen privatizálták, hogy a vevők maguk is részben állami vállalatok? nem érdekes) soroljam még, vagy érted, miért hülyeség amit olyan öntudatosan kiokoskodtál?
bolá
2012. november 18. 16:15
Ez az egyik 'kedvencem'. Odaadták a villany- és gázellátást a multiknak, most meg panaszkodnak, hogy a multiknak nincs meg az extra profitjuk.
bunko_jobbos
2012. november 18. 15:51
Azért egy cikkben a Pénzcentrumra hivatkozni minimum vicces. :-)) Propagandaközpont, személyesen Goebbels vezetésével.
Senye Péter
2012. november 18. 15:46
Az MSZP, SZDSZ kormányoknak az volt a gazdasági bűntette, hogy a nemzetközi nagyvállalatok lovai közé dobták a gyeplőt. Ha ezt a gyeplőt az Orbán kormány kezébe tudja venni, nyert - nyertünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!