Bűnös szavak

2012. október 11. 17:50

Ezek a szavak valahogy mindig csak galibát okoznak.

2012. október 11. 17:50
Pozsonyi Ádám
Magyar Hírlap

„Nem is olyan rég létezett egy szervezet, amelyet így hívtak: Országos Cigány Önkormányzat. A napokban rákerestem, és láttam, hogy már nem így hívják. Országos Roma Önkormányzat. Ez most a hivatalos. Hogy a korábbiban mi volt pejoratív, el nem tudom képzelni, annyi lehetett, mint abban, hogy lekváros kenyér, vagy hogy gyerekkád, de hát ki vagyok én, hogy beleszóljak a nagyok dolgába?

Szavak. Ezek a szavak valahogy mindig csak galibát okoznak. Mindenféle gondolatokat ébresztenek az emberben. És igyekeznek kizárni őket a közéletből. Mivel azonban a keletkezett űrt be kell tölteni, kreálnak helyettük más szavakat. Mert az mégsem lehetséges, hogy a beszélgetésben, ha a szóban forgó főnév jön sorra, akkor ott két másodpercnyi csend következzék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2012. október 12. 10:12
Úgy, te utolsó sötét vidéki suttyóparaszt, ahogyan a 'nigger', 'negro' és az egyéb kijelentések pejoratívvá váltak.
marko11
2012. október 12. 08:56
A szavak ellopásában, kiherélésében az szdsz járt az élen. Máig ható karokat okozva. A cigányság helyzetére kb. annyi volt a "megoldásuk", hogy nem szabad cigányoknak nevezni őket.
drkovax
2012. október 12. 07:13
Jaj, Pozsonyikám ! Követni kéne a történéseket, nem találgatni. Az OCÖ-t mint szervezetet, a Kolompár Orbán által begyűjtött tartozások csődbe vitték. Ebben a formában és néven nem működhetett tovább. Új néven kellett újraalapítani. Vagy ezen peremfeltételek mellett lett volna jobb ötleted a névre ? Rajta ! De ne félrebeszélj, mert azzal csak ugyanazt teszed mint a 168 óra, népszava, hvg stb.
kaktuszvirág
2012. október 11. 21:05
Én arra lennék kíváncsi,hogy az átlag falusi cigány tudja-e,hogy ő roma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!