Becsapottak

2012. október 26. 18:53

Ez a rendszer olyan ördögi körbe manőverezte magát, amelyből csak teljes politikai hátraarccal törhetne ki; aminek józan belátására a kormányfő ismeretében semmi esély.

2012. október 26. 18:53
Mészáros Tamás
168 Óra

A rezsim ugyanis jószerével mindenkit becsapott már, mégpedig korántsem kiszámíthatatlan fejlemények kényszere alatt. Mert amikor nem is oly rég a bankokkal a különadó mérsékléséről egyezséget kötött, már akkor tudta, hogy nem fogja betartani, hiszen legszűkebb vezetői köre is tisztában volt azzal, hogy a költségvetési prognózis közönséges blöff. Abban sem hihettek, hogy akár az unió, akár az IMF s kivált a piac elemzői nem fogják ezt észrevenni. Húzták az időt – noha senki nem érti, miben reménykedtek, hacsak a csodában nem. A kérlelhetetlen számok ugyanis arra intettek, hogy még mielőtt Brüsszel november elején nyilatkozna a benyújtott tervezet hitelességéről, eljön az igazság pillanata: nemcsak az unió, hanem mindenekelőtt a piaci ráció követel kemény korrekciót. 

Vagyis a kormány előre kalkulált azzal, hogy egyetlen ígéretét sem tartja majd be; hogy kisemmizi az oktatást, az egészségügyet és az önkormányzatokat, nemkülönben alávág a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint a szolgáltató cégeknek. Minthogy ma már nem is tehet mást. Hiszen az egymást követő csomagok újabb bevételi ötleteit, hasonlóképp az elmúlt két és fél év minden dilettáns rögtönzéséhez, legkevésbé sem egy távlatos, a növekedést serkentő gazdaságpolitika, hanem csupán a pillanatnyi kríziskezelés szüksége diktálta. Ezért hiába akarja a kormány visszaszerezni a fiskális hitelességet – ezért hajlandó mindenképp háromszázalékos kordában tartani a hiányt –, ha egyszer épp az ehhez választott önkényes, hitszegő eszközök miatt kerül a vészes bizalmatlanság egyre ritkább légkörébe. A folyvást becsapottak már egyetlen szavukat sem hiszik el Orbánéknak. Ez a rendszer olyan ördögi körbe manőverezte magát, amelyből csak teljes politikai hátraarccal törhetne ki; aminek józan belátására a kormányfő ismeretében semmi esély.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2012. október 27. 11:52
Nagyon savanyú a szölő Mészáros?
soelmo
2012. október 27. 11:30
Mészáros! A kijövetelt te nagyon jól ismered! Akárcsak a Settenkedő! Ti köztörvényes bűnesetekből jöttetek ki, és mégcsak nem is féltek, hogy vannak, akik emlékeznek rá! Mondd! Akkor mit nem lehet itt megcsinálni? Miből nem lehet itt kijönni? Ti még a nemlétező gázkamrából is ki tudtatok jönni!
Ászok
2012. október 27. 10:01
A cikkben megfogalmazottakat tényeket senki nem cáfolta meg. Mocskolódástól pedig nem lesz más az emberek véleménye. A Fidesz igazi hiátusa a hitelesség. Valamire való európai politikus nem járatja le magát a magyar kormányfővel.Ő maga meg sem jelent az eu. néppárti szavazásán ahol idáig alelnök volt. A befektetők elkerülik hazánkat. Vajon te is hoznál pénz ide ha nem látnád befektetésed biztonságban? A magánny.pénztárak lenyúlása egyértelmű üzenet, a magántulajdon nem élvez védettséget bármi megtörténhet ha a rerzsim úgy látja jónak. Legfeljebb majd Budai újfent kijelenti. Pereld be az államot vagy a kormányt oszt annyi!
Alarik
2012. október 27. 01:38
Hogyne Mészáros. Te imádnád, ha nekünk is idecsesznének egy amolyan fazsa kis Monti, és Papadémosz féle szakértő helytartót. Akinek a személye ugyebár már meg is van, az illető személyt már szépen ki is kupálták a megfelelő helyeken, és most ti epedve várjátok, hogy ő vezesse az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!