Orbán újabb lépése kifelé az európai klubból

2012. október 05. 17:58

Orbán Viktor nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségére.

2012. október 05. 17:58
Liberális Elhajló
Kitekintő

„Nemrég robbant be a hír, hogy Orbán Viktor nem jelölteti magát újra az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségére. »A döntés fő oka, hogy a magyar miniszterelnököt nemrégiben ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének, és a kormányfői munka mellett erre a megbízatására kíván az eddigieknél is jobban koncentrálni. […] A Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) - ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé - a világ keresztény, humanista nézeteket valló politikai pártjait és szervezeteit tömöríti. A szervezet európai szárnya az EPP. A Fideszt 2001-ben vették fel a CDI-be, Orbán Viktor azóta a szervezet alelnöke« - fogalmazott az MTI írása a minap.

Tehát Orbán Viktor megmarad a konzervatív nemzetközi szervezet vezetőségi tagjának, csak az európai »fiókszervezet« alelnöki posztjára nem jelölteti magát, bokros teendői miatt. Végül is érthető, és legalább a fontosabb posztot megtartja. Vagy nem?

Aki követte az év első felének viharos eseményeit, az sohasem találkozhatott a CDI említésével, az EPP-ével viszont annál inkább. A helyzet ugyanis az, hogy míg a CDI inkább csak egy laza nemzetközi »zsibongó«, ahol olyan pártok (is) összejönnek, mint az Arubai Néppárt és a Kongó Felszabadításáért Mozgalom , addig az EPP komoly, összetartó tömörülés, amelynek tagjai napi szinten kapcsolatban állnak egymással, választási és kommunikációs stratégiákat egyeztetnek és ifjúsági táboraikban - bármely más ilyen jellegű szervezethez hasonlóan - »mélyítik el« nemzetközi kapcsolataikat a jövő politikai vezetői. Politikai ereje több pilléren áll: az EP-ben legnagyobbnak számító frakció, az Európai Bizottság és az Európai Tanács soraiból kikerült elnöke illetve tagpártjainak az EU tagállamok kormányaiban vagy parlamentjeiben betöltött szerepe meghatározó.

Az EPP-ben helyet foglalni és tagnak lenni tehát egy modern európai konzervatív pártnak elengedhetetlen. Az információáramlás, a kölcsönös bizalom és segítségnyújtás, illetve az EU szintű lobbizás olyan fontos érték, amelyről most, úgy tűnik, kormányunk vezetője lemondani kényszerül.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. október 06. 11:59
Röhögöm, hogy görcsölnek helyi ballibjeink. Orbán európai díjakat, elismeréseket kap. Legutóbb épp az EPP-ét, melynek nem akar alelnöke lenni jó 15 év alelnökösködés után. Más pártcsoportosulást választ, mely az EPP-vel a lehető legszorosabb kapcsolatban áll. Ez is baj a ballib székrekedéssel küszködőknek. Ehhez képest Mesterházyt, Furcsányt, LMP-seket a kutya se hívja sehová. Semmilyen nemzetközi pozíciójuk sincs. Még egy árva emléklapot se kaptak európai szervezetektől, nemhogy díjat, kitüntetést. Ezen kéne keseregni a betegesen frusztrált eeetársaknak, nem Orbánt irigyelni és bután, gyerekesen hazudozni.
Kandeláber
2012. október 06. 11:32
Ez a cikk egy újabb pofon a szarnak. Az örmények már senkit sem érdemeltek, előhúztak a zsákból egy újabb darab gittet.
USsange
2012. október 06. 10:10
Rínak a ballibek, mert már be volt tervezve a mocskolódó választási kampányukba, hogy Orbán hány helyről vesz fel fizetést, erre most van képe lemondani az egyikről. :) Azt a megveszekedett fenefenét... :))))
BőröndÖdön
2012. október 06. 09:42
Európának egyre kínosabb a Kedves Vezető jelenléte,munkássága.Magyarországnak a legkínosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!