A negyedik nap – Sárospatak

2012. október 14. 18:11

Gyári munkások voltunk egy kis időre. Anyám világa ez. Panasz nélkül, hajnali keléssel, mindennapi főzéssel. Munka és család, ez az élet.

2012. október 14. 18:11
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
A mi országunk 2012

„Lassan munkába állunk. Én a szabászatba megyek, Molnár Csaba bélést varr, Vadai Ági vasalni próbál. Megértő kedvességgel segítenek nekünk az asszonyok. Igyekszünk, igyekszünk, de mi tagadás, kezdők vagyunk. Nyolc órakor jön az első szünet, a reggeli ideje. Megyünk a többiek után, negyed óránk van megenni, amit hajnalban vettünk.


Erzsi mellé ülök. Mondja, hogy nyugdíj mellett dolgozik. Nem csak a pénz miatt, szabadkozik. Ez az életem. Mit csinálnék e nélkül. Ők a barátaim, tekint a többiekre. Az ember is nyugdíjban van, beszél férjéről, de ő sem bír otthon ülni, mindig kitalál valamit, hogy mehessen, teszi hozzá.

Negyed óra múlva vége a reggeli szünetnek, mindenki megy a dolgára. Mi is. Még hat óra a műszak végéig.

Gyári munkások voltunk egy kis időre. Anyám világa ez. Panasz nélkül, hajnali keléssel, mindennapi főzéssel. Munka és család, ez az élet. És anyám, mint a pataki nők, szerették munkájukat. Keveset kerestek, de biztonságban érezték magukat. Az alacsony bér megmaradt, a biztonság elveszett. Kádárt várják vissza. Reménytelen vágyakozás. A szabadság mit ér biztonság nélkül? – kérdezik szemeikkel.

A szabadság a felemelkedés egyetlen esélye, gondolom én. De vajon el tudom-e nekik is mondani úgy, hogy higgyenek nekem? Talán igen. Igen.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heather
2012. október 15. 15:20
Ideje, hogy újra kitárja kapuit az OPNI, hátha oda is ellátogat...!
pic
2012. október 15. 08:40
Újra kellene nyitni a recski munkatábort, hogy megtudja, milyen az a munka, amit kommunista elődeik kínáltak a másként gondolkodóknak.
Peter8811
2012. október 15. 08:29
Kedves Julianus az,hogy milyen formában propagálok egy éneket az az én egyéni jogom. Te nem így gondolod?
Oldgóbé
2012. október 15. 08:22
Gyurcsány még szabad???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!