Néha kettős mércével mér Brüsszel

2012. szeptember 26. 19:56

Az Európai Parlamentben a szavazások gyorsasága olyan a nemzeti parlamentekhez képest, mintha az NHL-ben és egy ificsapat edzőmeccsén hasonlítanánk össze az ellőt jégkorong sebességét. Interjú.

2012. szeptember 26. 19:56
Sógor Csaba
hvg.hu

„Nem először járnak Magyarországon, tavasz óta vizsgálódik a bizottság. Mennyire tudják egyáltalán követni a magyar törvényhozás tempóját? A jegybanktörvényt például fél éven belül többször is módosították, de a kormány rendszeresen hozzányúl az alkotmányhoz is.

Igyekszünk. Az Európai Parlamentben a szavazások gyorsasága olyan a nemzeti parlamentekhez képest, mintha az NHL-ben és egy ificsapat edzőmeccsén hasonlítanánk össze az ellőt jégkorong sebességét. Tartjuk a lépést.

Mikor adják le a jelentést?

Még ezután írja meg a tervezetet a két jelentéstevő, aztán megvitatjuk, majd elkészül a végleges változat.

És milyen következményei lesznek annak, amit leírnak?

Ez még a jövő zenéje.

Viviane Reding alapjogi biztos Romániát és Magyarországot nevezte meg, mint két olyan tagállamot, amire kifejezetten figyelni kell az igazságszolgáltatás helyzete miatt.

Reding asszony említhette volna Szlovákiát, vagy Görögországot is. Romániában még nincs sem bizottság, sem jelentéstervezet. Én hozzászóltam ehhez a vitához, és kifejezetten kértem, hogy a koppenhágai kritériumokat minden tagállamon kérjék számon.

Ezeket a kritériumokat Magyarország mennyire teljesíti? Pont Rui Tavares jelentéstevő mondta az EP-ben, hogy ha Magyarország tagjelölt állam lenne, nem biztos, hogy ilyen demokrácia-állapottal felvennék.

Nagyon sok tagállam esetében lehet problémákat megemlíteni, ilyen a már említett Görögország, vagy Románia is. A magyar helyzetről a kivizsgálás után nyilatkozhatok majd. Nyilván sok mindent másképpen látunk mi kelet-európaiak, mint Nyugaton, vagy másképp a néppártiak, mint a szocialisták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. szeptember 27. 06:50
meglepődtem
imres
2012. szeptember 26. 21:42
tulsúlya=túlsúlya
gvarga10
2012. szeptember 26. 21:24
Hát csak annyit mondanék,Sógor nem Sógor,le a cseresznyefáról! Méghogy "kettősmérce"?Egy frászt!Célzott támadás! A szoci kormányokkal semmi problémája nem volt az EU-nak.Kül,- és belpolitikai összehangolt támadásuk az EU elnökség idejére volt időzitve és azóta koncepciózusan folytatódik! A Hvg most lavirozik.Megjelentet egy -két irást a félénk tárgyilagosság álarcában,de a "Három Madár szelleme"ott lebeg felettük! Minden esetben kizárólag Magyarország a fekete bárány!A nagyságos asszony "odanyilatkozott",hogy Magyarországot fel se, vennék ma az EU-ba. Tipikus "szoci+hasonszőrű"parvenűk mantrája! Csak egy példa:Kisebbségi jogok,kettős állampolgárság Szlovákiában De sorolhatnám:Autonómia-Románia,nyelvtörvény szintén Szlovákia stb. Menjenek haza ne piszkáljanak bele a mi Alkotmányunkba!Sem a sztálinisták,sem a libsik,sem az alkalmi pártcsirák! sem az egyéb alkalmi pártcsirák!
imres
2012. szeptember 26. 20:37
A kettős mérce adott. Ez egy játék. Nem túl elegáns, de mit várjunk olyan politikusoktól, akik soraikban tudják Cohn-Banditát? Annyira nem kell elkeseredni azért. Lassan 2 éve tart, a médiatörvény és az Alaptörvény körüli vitával kezdődött. Azt is elbukták. Ezt is el fogják. A politikában sosincs olyan, hogy egy csettintésre megváltozik valami. Ahhoz hosszú fáradságos munka vezet. Ha belegondolunk, a médiatörvény vitája volt az a pont, amikor az elvtársak nagyot veszítettek. Azóta már csak fricskázás van napirenden. Ezeket már könnyebb kivédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!