Egyszerű kis Chrome alkalmazás interjúk átírásához

2012. augusztus 21. 08:39

Mivel a gépírókisasszony és az (újság)író románca pedig legutóbb a háború előtt volt divatban, az említett konverzió úgy történik meg, hogy a riporter fogja magát, és leírja a felvételen elhangzottakat.

2012. augusztus 21. 08:39
Tóth Szabolcs Töhötöm
Első leütés

„Mivel a varázslók kihaltak, vagy illegalitásba vonultak, a gépírókisasszony és az (újság)író románca pedig legutóbb a háború előtt volt divatban, az említett konverzió úgy történik meg, hogy a riporter fogja magát, és leírja a felvételen elhangzottakat. Ez nem éppen a munka legkreatívabb része, egy jó átíró szoftver azonban sokat segíthet.

Hogy én erre a célra milyen programot javasolok, arról volt már szó (és ebben a posztban némi jótanácsot is megfogalmazok, miszerint eszünkbe ne jusson az egész hanganyagot leírni, hacsak nem akarjuk a gép mellett megvárni, míg beindul a gazdasági növekedés), de most itt van egy újabb. Elsősorban azoknak, akik annyira bele vannak habarodva a Google Chrome böngészőjükbe, hogy legszívesebben ki sem lépnének belőle, és naná hogy az interjúk leírását is szeretnék valami Chrome alkalmazással megoldani.

Nekik találták ki a Transcribe nevű appet, amely azonban szerintem inkább rövidebb, röptében elkészíthető munkákra javallott. A program a szokásos funkciókkal bír: betöltjük a hangfájlt (mp3, wav), és egy szövegdobozba pedig beírjuk a hallottakat. A könnyebbséget az jelenti, hogy nem kell az alkalmazásból állandóan kiugrálni (a lejátszó szoftverhez vagy a diktafon gombjaihoz), mivel a gyorsbillentyűkkel (esc, F1, F2 stb. ) utasítjuk a programot, hogy a felvételt elindítsa, leállítsa, felgyorsítsa, lelassítsa, kicsit visszatekerje, kicsit előretekerje. Az alkalmazás internetkapcsolat nélkül is működik, és automatikusan, minden billentyű leütésénél menti a munkánkat (a leírt szöveget).

Aki azonban kevésbé fapados megoldásra vágyik, és egyéb funkciókat is használna (pl. a szöveg szinkronizálása markerekkel a felvételhez), annak javasolnám az ingyenesen letölthető Express Scribe és az F4 nevű szoftvereket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!