Regisztrációs jogfosztás

2012. augusztus 11. 10:16

A kormánytöbbség joggal tart a ma még bizonytalan szavazók döntésétől.

2012. augusztus 11. 10:16
Miklósi Zoltán
Szuverén

„A regisztráció mellett elhangzó másik érv, hogy így csak a tájékozottabb szavazók fognak dönteni az ország sorsáról. A tájékozott szavazó ideálja nyilván minden demokrata szívének kedves, de ez az érv egyszerre téves, megalapozatlan, és hazúg. Téves, mert nincsen okunk azt gondolni, hogy a motiváltabb szavazó egyúttal tájékozottabb is: a mindennapok gondjaival, munkával vagy gyerekneveléssel elfoglalt alkalmazott, vállalkozó vagy szülő képe az ország állapotáról ugyanannyira életszerű és releváns lehet, mint a politikafüggő, kormánypárti »kutatóintézet«-ben foglalkoztatott »elemző«-é. Az érv megalapozatlan, mert a ma is érvényes alkotmányossági teszt értelmében az állampolgári tájékozottság mint cél csak akkor indokolhat jogkorlátozást, ha a korlátozás a cél eléréséhez szükséges és a cél fontosságával arányos. A regisztráció a tájékozottság növeléséhez nem szükséges, hiszen az más, nem jogkorlátozó eszközökkel is elérhető lenne, például ha a közmédiában színvonalas közéleti viták folynának és nem a kormányzati agitprop gépezeteként működne, vagy ha a »társadalmi konzultáció«-nak csúfolt manipulációra költött milliárdokat valóban tájékoztatásra költenék. És végül, az érv hazug, mert a regisztráció nemcsak nem szükséges, de nem is alkalmas az állampolgári tájékozódás erősítésére, hiszen nem motivál a tájékozódásra, hanem csupán távol tartja a szavazástól a kevésbé tájékozottnak gondoltakat.

A kormánytöbbség joggal tart a ma még bizonytalan szavazók döntésétől. A Fidesz támogatottsága minden mérvadó intézet szerint az összes választó körében húsz százalékra vagy az alá csökkent, ami azt jelenti, hogy csak akkor van esélye a győzelemre 2014-ben, ha elvesztett szavazóinak számottevő részét visszaszerzi, vagy megakadályozza részvételüket. Az előbbire kevés esély mutatkozik, hiszen a párt elutasítottsága, azok köre, akik semmiképp nem szavaznának rá, meghaladja az összes szavazó felét, tehát az ellenzéki szavazók mellett a bizonytalanok jókora része is ide tartozik. Marad tehát a második megoldás, a bizonytalanok távoltartása. De téved a kormánytöbbség, ha azt gondolja, ezzel elkerülheti végzetét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2012. augusztus 12. 08:21
Volt itt két nagyon fura választás, 2002-ben és 2006-ban, a baloldal részéről az angol Munkáspárt regisztrációs programmjának és Ron Werber propaganda szakértőnek a bevonásával. Az eredmény ismert. Míg Szlovákiába sorra mentek az autógyárak és náluk már évek óta van Euró és így senki nem spekulálhat sikeresen a nemzeti valuta árfolyam csökkenésére és az egész ország devizában eladósodottságát is sikerült megakadályozni, ami itt az elprivatizált ország második legnagyobb baja, nálunk ellenkezőleg.Az első és legnagyobb probléma a civilizálatlan, szakképzetlen réteg hibásnak bizonyuló népesedéspolitikával előmozdított kezelhetetlen száma a dolgozó és adófizető réteghez képest. Miért ment el a Peugeot?Miért kellett a moszkvai kereskedelmi központot privatizálni? Miért kellett a Malévet úgy privatizálni, aminek a vége teljes csőd lett? Hol a szerencsétlen libások pénze?Ez a társaság az ország egészét érintő eredményeket számbavéve egyáltalában nem olyan sikeres, mint amekkora a szája és az öntudata.Szívből remélem, hogy ha lesz regisztráció, az az intelligensebb, a köz dolgaiban nemcsak a saját pillanatnyi anyagi érdekei szerint döntő rétegek részvételi arányát fogja erősíteni, ez ugyanis ránkfér.Fogalmam sincs, miért vélik úgy a baloldali hozzászólók, hogy a baloldali emberek nem fognak kellő számban regisztrálni. Amennyiben a regisztráció a szavazók célzott átjelentkezését is lehetetlenné teszi, amire bőven volt botrányos példa, mert ezen a téren szinte sok a kreativitás, ez külön bónusz.
trendo
2012. augusztus 12. 06:36
Lehet csűrni, csavarni a dolgokat, de akárhonnan nézzük, mindenféle adminisztratív akadály, plusz követelmény, előírás, ami megnehezíti vagy akadályozza a szavazók részvételét a választáson, az a demokratikus jogok korlátozása. Semmiféle országos érdek nem szól amellett, hogy a "feliratkozás" intézményét bevezessük. Ugyanis a választói névjegyzék megvan, működik. Sokkal fontosabb lenne az "ajánlócédula témát" helyre tenni, ami sokkal problémásabb és nem igazán vált be, mégsem törődik vele a kutya sem. Pedig a korrupció gyanúja mindig ezekkel kapcsolatban merült fel, jogosan-jogtalanul. Ami a választóknak közé szórt "üveggyöngyöket" illeti, nem épelméjű az, aki kijelenti, hogy ezekkel valaha is lehetett választást nyerni. Sokkal lényegesebb hatása van a felelőtlen választási ígéreteknek, mint mondjuk egy lecsókonzervnek vagy kiló száraztésztának. A buszoztatást kár a szocikra kenni, mivel a Fidesz toronymagasan veri őket szervezésben és a fuvarosok közti kapcsolatrendszer terén. Tehát öngól lenne minden egyes hatékony akció ezzel kapcsolatban.
states
2012. augusztus 11. 19:52
Milyen jogfosztás, te barom, régen is 2 fordulós volt a választás, most az első helyett regisztrálsz. Csak nem az a gond, hogy a nyugdíjas munkásőreiteket most bonyolultabb lesz este hétig elszállítani az urnákhoz? Meg a cigányok szavazatait megvásárolni lejárt szavatosságú száraztésztával?
mocsar5
2012. augusztus 11. 18:55
szörnyü olvasni ezt a sok károgó balost , amikor még fogalmuk sincs a regisztráció hogyanságáról. ők már tudják !?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!