Sok disznótartó kormányt győz?

2012. augusztus 19. 10:20

Becslések szerint évente 120 milliárd adót csalnak el a sertéságazat trükközői, a kormányzat mégis meghátrált az egyetlen reális megoldás, a fordított áfa bevezetése elől.

2012. augusztus 19. 10:20
Michnai Attila
Heti Válasz
„És lássunk csodát - sok lúd disznót győz ugyan, na de, hogy sok disznótartó mire képes? - alig néhány nap alatt még a nyilvános arcvesztésre is rá tudták kényszeríteni az agrárkormányzatot, és visszavonatták államtitkárával a helyzet megnyugtató rendezésére reálisan egyedül számba jöhető rendszer, a fordított áfa bevezetésére tett javaslatát.

Azét a rendszerét, amelynek hatásáról a legutóbbi hazai példa, a gabona termékpályán történt bevezetése is ékes bizonyítékkal szolgál, miszerint már egyetlen hónap alatt is a korábbi felére szűkült a visszaélések száma! Pedig ha valakinek, a húságazat - legális - résztvevőinek lenne az első számú érdeke, hogy az efféle termékek negyven százaléknál is nagyobb arányú illegális, vagyis főként az áfát megfizetni elmulasztó forgalma megszűnjön. Az áfa híján akár 27%-al alacsonyabb árakkal dolgozó feketegazdaság hatása a legális ágazatban is lenyomja az árakat, és tetszik, nem tetszik, csalásra, de legalábbis szemhunyásra kényszeríti annak résztvevőit.

Élő példa az utóbbira az egyik milliárdos forgalmú vágóhíd minapi esete, amely megfelelő belföldi élőállat-kínálat híján importra kényszerül, ám a portékához a számára előírt magas biztonsági feltételekkel csakis közvetítők útján juthat hozzá. A cégeiket sűrűn váltogató és egyáltalán nem »adóangyal típusú« közvetőkön keresztül, amint az a vágóhídnál, az azt súlyosan elmarasztaló legutóbbi NAV vizsgálatból kiderült. Az említett közvetítők ugyanis időben és nyomtalanul felszívódtak az adó megfizetése nélkül, hogy bűnük csőddel fenyegető következményeit vevőjük nyakában hagyják.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!