A Mikó Kollégium és a beszámíthatatlan román jogállam

2012. július 15. 09:47

Nem lennék meglepve, ha a Ponta-kormány egy telivér xenofób kampánnyal vágná ki magát szorult helyzetéből.

2012. július 15. 09:47
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Mi történt? 2002-ben kormányrendelet alapján egy restitúciós bizottság visszaszolgáltatta a Székelyföld egyik legpatinásabb oktatási intézményének épületét a reformátusoknak. Az egyház szerette volna visszakapni az egykor a szintén a tulajdonában álló tanári lakásokat is, ám azok – egyébként magyar nemzetiségű – bérlői feljelentést tettek és az egész visszaszolgáltatást megtámadták. Mondván, a véglegesen az 1870-es évekre elkészült iskola nagyobb részt közadakozásból épült. Ezért arra a református egyház nem jogosult, legfeljebb a város, az állam, vagy a »székely közösség«, amely persze jogi személyiségként a rendiség eltörlése óta nem létezik. E teljesen kicsavart logikából az következne: aki mondjuk valaha templomépítésre vagy harangláb-állításra adakozott, az résztulajdonosa az épületnek...

Hiába jelezte a város, hogy semmilyen követelése nincs, hiába mutatták be a bíróságnak az államosítás előtti telekkönyvet, hiába szögezte le a vagyont elrabló 1948-as államosítási törvény, hogy az épületet az egyháztól veszik el, hiába állapította meg jogerősen a brassói táblabíróság 2006-ban a reformátusok tulajdonjogát, a buzău-i igazságszolgáltatást ez nem hatotta meg. A restitúciós bizottság három tagját – Markó Attila akkori RMDSZ-es államtitkárt, Marosán Tamást, a református egyház egykori jogtanácsosát és Silviu Climet, a román igazságügyi tárca volt jogászát – első fokon három-három év börtönbüntetésre ítélte; a magyarokat letöltendőre. Egyben megsemmisítette a visszaszolgáltatást és komoly pénzbüntetést szabott ki az egyházra. A döntés nemcsak az egyedi esetben alkalmas a román jogállamba vetett hit maradékának elporlasztására, hanem megnyithatja az utat a többi, kínkeservesen kiverekedett egyházi ingatlan visszaállamosítása előtt.

Nem lennék meglepve, ha a multikulturális elkötelezettségét már a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karának ügyében is megmutató Ponta-kormány egy telivér xenofób kampánnyal vágná ki magát szorult helyzetéből. És a sepsiszentgyörgyi eset mintájára másutt is hirtelen abajgatni kezdenék a román államot nyilván aljas módon megkárosító magyar egyházakat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2012. július 16. 10:54
"Nem lennék meglepve, ha a Ponta-kormány egy telivér xenofób kampánnyal vágná ki magát szorult helyzetéből. " Ahogy a mi Viktorunk szokta? XDDDDDDDDDDDD
MikkaMakka
2012. július 16. 10:53
hőn szeretett kormányaink rombolták le az ország tekintélyét annyira h bárki nyugodtan belénk törölheti a lábát, és esélytelen a nemzetközi színtéren az érdekeink érvényesítése legyen bármennyire is igazunk.
Mirmur
2012. július 16. 10:53
A Mikó Kollégium ügye azt bizonyítja, hogy nem egyszerűen kétsebességes Európáról beszélhetünk, hanem az EU kedvezményezettjeiről (A, B, C kategóriában) és az EU üldözöttjeiről. Ez utóbbiban jelenleg egy ország szerepel, Magyarország. Ez az Z kategória. A Z kategóriába tartozókra nézve nem érvényes semmiféle norma, szabály, mérce, jog, emberiesség, megértés---semmi. A Z kategória a páriáké. A Z kategória a halálra ítélteké. A Z kategória a nem-embereké. Ha ezt tűrjük, sehonnani bitangok vagyunk.
Aaronboy
2012. július 16. 03:23
Románia szabályszerű náci államot épít, buzgó elszántsággal. A román lakosság többsége, a román egyház stb. ezt a gyönyörtől olvadozva támogatja. Az EU is szemet fog hunyni fölötte. Fiszim-faszom társaságba keveredtünk újfent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!