Még egyszer a szakdolgozat-ügyről

2012. június 29. 09:44

Ha csak olyan állításokat lehetne megfogalmazni a nyilvános közéleti vitákban, amelyek jogi mércével mérve bizonyítottak, akkor nincsen közélet, szabad politikai vita, sajtószabadság.

2012. június 29. 09:44
Miklósi Zoltán
Szuverén

A szuverén.hu helyreigazítási kérelmet kapott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöktől, illetve a megbízásából eljáró ügyvédi irodától a »Gyurcsány bizonyítványa« című írás miatt. (...) A helyreigazítási kérelemnek nem kívánunk eleget tenni. Az idézett következtetést ma is megalapozottnak tartjuk. (...)

A kifogásolt írásban, és most is, következetesen »gyanú«-ról írtunk, valamint arról, hogy »jó okunk van« bizonyos következtetések levonására. A volt miniszterelnök védelmezői azt vetik a szemünkre, hogy megsértjük az ártatlanság vélelmének jogállami normáját. Ezt a kérdést érdemes tisztázni. Az ártatlanság vélelme jogi norma, amely mindenekelőtt az államot és a nevében eljáró személyeket korlátozza: megtiltja számukra, hogy jogerős bírói ítélet nélkül a bűnösség jogkövetkezményeivel sújtsanak bárkit. Tágabb értelemben a norma része, hogy az állam képviseletében megszólalók ne beszéljenek bűnösként senkiről ítélet nélkül. A bűnösséget kell jogilag bizonyítani, nem az ártatlanságot. A demokratikus közéletben résztvevő közszereplőket nem köti ez a norma, pontosabban nem ez a norma köti. Ha csak olyan állításokat lehetne megfogalmazni a nyilvános közéleti vitákban, amelyek jogi mércével mérve bizonyítottak, akkor nincsen közélet, szabad politikai vita, sajtószabadság. Ha ezt a mércét alkalmaznánk a közéleti vitákra, akkor a sajtóban nem eshetne szó arról, hogy Simicska cégei tisztességtelenül kivételezett módon jutottak tengernyi állami megbízáshoz, hogy az állami földek botrányosan kerülnek Fidesz-közeli körökhöz, hogy a kormánytöbbség átláthatalanul juttat milliárdokat szellemi háttérintézményeinek (Századvég). Amikor a volt kormányfő helyreigazítást kér és pert helyez kilátásba a szuverén.hu-n megjelenthez hasonló következtetésekért, akkor hírhedt lex Répássy és a saját maga által is támadott Orbán-féle médiatörvény szellemében lép fel.

A demokratikus közélet szereplőit is kötik íratlan erkölcsi normák. Morális kötelességük a rendelkezésre álló releváns tényeket minél teljesebben megismerni, és azokat körültekintően mérlegelni, mielőtt nyilvánosan következtetéseket fogalmaznak meg. Számonkérhető rajtuk a következetesség, amikor egymáshoz az érdemi szempontok tekintetében hasonló ügyekről mondanak véleményt. Különös óvatosság indokolt, amikor olyan közszereplőről mondanak véleményt, aki pillanatnyilag nagyon elutasított, és ezért a közvélemény könnyen befolyásolható ellene akár kevéssé megalapozottan is. Gyurcsány ma ilyen ember, ezért elvárható, hogy a róla véleményt alkotó különösen résen legyen, és ne engedje, hogy olcsó hangulatkeltés befolyásolja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. július 02. 10:23
Többet, mint gyurcsány kilóra! Igaz, bármi többet ér, mint az a hazudós enyveskezű ripacs. Szemétdombra vele!
Bisque Béla
2012. július 02. 10:23
Gyurcsány anyósáék kondája ennél sokkal kevesebb bizonyíték láttán emberek százait végeztette ki. Mondjuk bemondásra. Elvtársak......jöhet a szemet szemért, fogat fogért jogelv! Faszba a bírókkal!
tarackos
2012. július 01. 18:59
Ez ok zokni, az eredeti cikkel kapcsolatban ez valóban ül. De a DK levelével kapcsolatban viszont nem. Abban helyreigazítást kérnek egy gyanúval kapcsolatban nem pedig egy állítással kapcsolatban. De a gyanú máig megalapozott gyanú és az is marad amíg nem kerül elő a dolgozat.
Zokni
2012. július 01. 18:58
Majdnem igaza van. Csak a sajtónak érdekes hatása van a közvéleményre, mely egy politikus esetében, akinek legfőbb eszköze a belé vetett közbizalom, végzetes bukáshoz vezethet. Mely bukás azonban nemcsak emberileg - "sajtóilag", de JOGILAG is realizálódhat. Ebből az következik, hogy a sajtó nemcsak a "sajtószabadságot" gyakorolja, hanem a sajtó felelősségét is. Amikor Ön összevonja két, tartalmilag és lényegileg különböző célú és különböző feltételekkel teljesíthető dolgozat meghamisításának morális következményeit, akkor vállalja azt a felelősséget is, hogy EGY FÉLE mentalitást emel ki a két inkriminált tett mögött. S teszi ezt VALÓBAN ama tény figyelembe vétele nélkül, hogy az egyik egyértelműen bizonyítást nyert, a másik meg egyérteleműen NEM nyert bizonyítást. Érti? Tehát a két közlés, mely bizonyítva sem azonos megítélés alá kell, hogy essen, ráadásul az egyik nincs is bizonyítva, ugyanazt a következményt generálja. S ez csak olyan sajtómunkás esetén merülhet fel, aki azt HISZI, hogy az Úr (a nép) bizalmának kritériuma a TELJES bűntelenség. Holott az Úr bizalmának az egyetlen kritériuma - amennyire tudom, - a megbánás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!