A Fico-kormány programjának öt legnagyobb maszlagja

2012. május 03. 08:55

Fico több figyelmet fordít a külföldi szlovákokra, mint a szlovákiai magyarokra. Nem vicc. Picit fordított logika? Szerintünk is.

2012. május 03. 08:55
Király Zsolt
Körkép

1.  A lakosság széleskörű bevonása az európai szintű döntési folyamatokba

A kormány támogatni kívánja az európai politika fontos kérdéseiről való széleskörű hazai társadalmi vitát. Mégis hogyan? Konkrétumokat erről nem tudunk meg. Szlovákia ugyan 2016 második felében az EU soros elnöke lesz, ami ha jól számolunk, már egy másik választási ciklusra esik.

2.  Energia-önellátás és jószomszédi kapcsolatok


A kormány megteremti az energia-önellátás, az energia előállításának és exportálásának feltételeit. Meggyorsítja az atomenergia előállítását Jaslovské Bohunicei (Jászló) környékén, dinamizálja a hármas és négyes blokk felépítését a Mohi atomerőműben. Fico ugyanakkor jószomszédi kapcsolatokra, dialógusra törekszik a környező országokkal, köztük az atomenergiát eleve elutasító Ausztriával! A kettő bizony eléggé kizárja egymást.

3. Fenntartható gazdasági fejlődés


Vörös tintával írva mindezadónövelést, a jövőbeli nyugdíjak felélését, további adósságnövelést jelent.A kormány új bevételi forrásokkal (adókkal) növelné az államkincstár bevételi oldalát. Egyúttal az EU-n belüli adóharmonizációt is támogatja, mellyel (a magas járulékok mellett) Szlovákia végérvényesen elveszítené maradék konkurenciaképességét is a külföldi befektetők előtt. A kormány ennek ellenére fenntartható gazdasági fejlődésről beszél. Hogy oldható meg mindez? Az államadósság növelésével. Hogy a baloldali kormánytól nem áll távol a kölcsön, láthattuk a 2006-2010 közötti időszakban, amikor rekordméretű GDP növekedés ellenére soha nem látott mértékben nőtt az ország eladósodottságának mértéke. A PPP alapú sztrádaépítés, mely a program szerint »bevált«, ráadásul hamarosan újra visszaköszön.

4. Állam, állam, állam. Jelenlét a társadalom minden szegletében


Olyan abszurditásokkal, mint az állami aktívumok gazdaságosságának javítása, vagy az állam vállalkozói, befektetői szerepének növelése. A kormányprogram gazdasági részében délibábok egész sora látható! Robert Fico szerint az állam a legeffektívebb piaci szereplő. Ezt mutatja az is, hogy a költségvetés bevételi oldalának növelését a nagyvállalatok állami tulajdonának »hatékony kihasználásával« képzeli el, a vállalkozói környezetet pedig az »állam szervezési funkciójának növelésével« javítaná! Mindezt stílusosan május elsején, a munka ünnepén olvastuk. A szolgáltatások terén nem felejti el megemlíteni azt sem, mennyire fontos, hogy azok árai a széles társadalmi rétegek és a nyugdíjasok (értsd Smer szavazók) számára elérhetőek legyenek. 

5.  Külföldi szlovákság vs. hazai kisebbségek


Fico több figyelmet fordít a külföldi szlovákokra, mint a szlovákiai magyarokra. Nem vicc, a »külföldön élő egyre növekvő számú szlovákok jogainak védelme, érdekeinek javítása mellett« a kormányprogramban szó szerint ez szerepel: »a kormány oda kíván figyelni arra, hogy a közszférában az ország egész területén biztosítva legyen az államnyelven való tájékoztatás.  Az államnyelvről való gondoskodás mellett a kormány védelmezi a kisebbségi nyelvhasználat kedvező feltételeit a hatályos jogrend alapján.« Picit fordított logika? Szerintünk is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2012. május 03. 09:03
Na, amíg a tótok elvehetik a felvidéki magyaroktól az állampolgárságot, addig mi is vegyük már el a békési tótoktól a magyart, hacsak nem mondanak le a tót állampolgárságról! Tudom, geciség, de csak a viszonosság elvét alkalmaznám. Ráadásul a békési tótok (és felmenőik) nem éltek korábban tót államiság alatt, tehát a tót állampolgárságuk nem a korábbi állapotok helyreállítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!